ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Χαμός στην αγορά με το «κούρεμα» ενοικίων – Μπέρδεμα με το ποιοι πληρώνουν μειωμένα ποσά και ποιοι όχι

1 min read

Κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, στην εκπνοή δηλαδή του μήνα θα μάθουν χιλιάδες επαγγελματίες εάν πρέπει να καταβάλουν ή όχι ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων: Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει πως ελάχιστοι θα έχουν απαλλαγή τον Ιούλιο, το γεγονός όμως ότι μέχρι και τον προηγούμενο μήνα οι περισσότεροι δεν πλήρωναν ενοίκιο, έχει προκαλέσει σύγχυση στην αγορά. Μοιραία εκμισθωτές και μισθωτές περιμένουν τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.

Η κρατική στήριξη σε επαγγελματίες δια της μεθόδου της απαλλαγής από την πληρωμή ενοικίου και ταυτόχρονα των ιδιοκτητών ακινήτων με κάλυψη μέρους της «χασούρας» ουσιαστικά θα πάρει τέλος μέσα στον μήνα που «τρέχει»: Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θέλησε να ξεκαθαρίσει πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά το ενοίκιο του Ιουλίου.

  • «Μπέρδεμα» στην αγορά με τα «κουρεμένα» ενοίκια
  • Επί της ουσίας ο υπουργός Οικονομικών έκανε σαφές ότι για ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.λ.π. δεν ισχύει πλέον το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για τον Ιούλιο. Εντούτοις, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις κυβερνητικών στελεχών η αγορά εμφανίζεται «μπερδεμένη» με αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων να διαμαρτύρονται πως για παράδειγμα επιχειρήσεις του λιανεμπορίου για τον μήνα που «τρέχει» τους καταβάλλουν το 60% του ενοικίου, ενώ θα έπρεπε να δώσουν ολόκληρο το μίσθωμα. Άλλοι μιλούν για επαγγελματίες της εστίασης που αρνούνται να εξοφλήσουν τα μισθώματα, ενώ όπως κατέστησε σαφές και ο ίδιος ο υπουργός πρέπει να πληρώσουν κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κατάσταση μπορεί να ξεκαθαρίσει μόνον εάν δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που απαλλάσσονται των ενοικίων, κάτι πάντως που υπολογίζεται πως θα γίνει τις επόμενες ημέρες και οπωσδήποτε έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
  • Τι προβλέπει η διάταξη για τα ενοίκια Ιουλίου
  • Η σχετική τροπολογία για τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου πάντως έχει περάσει από Βουλή: Όπως αναφέρει «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και για τον μήνα Ιούλιο του έτους 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και ανήκει σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων».
  • Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση είναι πως από τον Ιούλιο πολύ συγκεκριμένοι ΚΑΔ θα ενταχθούν στην λίστα μηδενικού ενοικίου: Κανονικά ολόκληρο το ενοίκιο αναμένεται να καταβάλουν οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου και της εστίασης, επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και εταιρείες μεταφορών, δραστηριότητες που είχαν πλήρη απαλλαγή τον Ιούνιο. Η λίστα των «κουρεμένων» ενοικίων περιορίζεται πια στα… απολύτως απαραίτητα, με πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα να παραμένουν σε αυτή. Και είναι χαρακτηριστικό πως υπολογίζεται ότι τα ποσά που θα διατεθούν για αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων θα περιοριστούν στα 8 εκατ. ευρώ από τα πάνω από… 100 εκατ. ευρώ των προηγούμενων μηνών.
  • Ποιοι πληρώνουν κανονικά ενοίκιο
  • Πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον Ιούλιο προβλέπεται μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα λειτουργίας στα τέλη Ιουνίου, όπως επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται και τα γυμναστήρια, για τα οποία ίσχυε απαγόρευση δραστηριότητας έως πρόσφατα και λειτουργούν ακόμη με σημαντικούς περιορισμούς.
  • Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τουρισμός, εστίαση και εταιρείες μεταφορών που δεν πλήρωναν ενοίκιο τον Ιούνιο από τον μήνα που μπαίνει θα πληρώσουν ολόκληρο το συμφωνηθέν μίσθωμα. Το ίδιο θα συμβεί και με το λιανεμπόριο που τον μήνα που φεύγει πλήρωνε το 60% του ενοικίου. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% τον Ιούλιο ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα που έρχεται, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.