ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Χαλαρές απαντήσεις σε σοβαρές προκλήσεις – Ένα βήμα μπρος δύο πίσω στα εθνικά μέτωπα

1 min read

Το δήθεν «ισχυρό δίπολο» Ελλάδα – Κύπρος αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο στην πράξη από ένα «παιχνιδάκι» στα χέρια της επιθετικής διπλωματίας της Αγκυρας, των Τιράνων και των Σκοπίων. Σε όλα τα εθνικά μέτωπα Αθήνα και Λευκωσία υποχρεώνονται σε συνεχείς υποχωρήσεις από στρατηγικές θέσεις κυριαρχίας είτε εκ των πραγμάτων είτε εξαιτίας επιλογών, ενίοτε καθυστερημένων, που δεν μπορούν να ανακόψουν την επιθετικότητα γειτονικών χωρών σε βάρος της Ελλάδας.

Η μόλις πρόσφατη «κίνηση-ματ» της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο με την ανακοίνωση υπογραφής «μνημονίου κατανόησης» (Memorandum of Understanding – MoU) με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, στο οποίο περιγράφεται πρόθεση των δύο πλευρών για μελλοντική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ τους, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή. Οι δύο χώρες υπέγραψαν και «συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας».

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αναφέρει πως οι τουρκολιβικές συμφωνίες έπεσαν σαν κεραμίδα στις δύο πρωτεύουσες του Ελληνισμού, οι οποίες γνώριζαν τις τουρκικές μεθοδεύσεις, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Ανεξάρτητα αν παράγουν (ή δεν παράγουν) νομικό αποτέλεσμα, η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί τις θέσεις της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο χωρίς ουσιαστική ανάσχεση. Και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο παράνομη πράξη θεωρείται διεθνώς, αλλά ουσιαστικό νομικό αποτέλεσμα παρέχει σταθερά από το 1974…

Η νέα προκλητική κίνηση της Αγκυρας συνίσταται στο ότι η τουρκική διπλωματία κινούμενη στα όρια του κοινώς παραδεκτού συνέταξε τη «συμφωνία κατανόησης» με την επίσημη Λιβύη (της Τρίπολης), την ώρα που τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα αλωνίζουν στη νόμιμα οριοθετημένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλούν να εισβάλουν και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκολιβικό μνημόνιο συνομολογήθηκε μεταξύ χωρών που δεν μπορούν στην πράξη να αποκτήσουν κοινά θαλάσσια σύνορα, σύμφωνα με οποιαδήποτε ερμηνευτική προσέγγιση του ισχύοντος Δικαίου της Θάλασσας, εκτός εάν σβήσουν από τον χάρτη τεράστιοι γεωγραφικοί όγκοι (Κρήτη, Κύπρος), όπως ορθά επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, υποδεχόμενος στο υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη (28/11) τον Ολλανδό ομόλογό του Στέφαν Μπλοκ.

Στο αλβανικό «μέτωπο» η Αθήνα διακηρύσσει ότι συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση των Τιράνων επιτίθεται με κάθε μέσο κατά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, εφαρμόζοντας μεθόδους εθνοκάθαρσης, που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες… Ο Ελληνισμός συρρικνώνεται μπροστά στην επιθετικότητα του αλβανικού εθνικισμού, που ξεδιπλώνεται κυρίως σε βάρος της χώρας μας με ενορχηστρωτή τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα.

Είναι τόση η εμπάθειά του για τη χώρα μας, που υποδέχτηκε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στα Τίρανα φορώντας ένδυμα με τον αλβανικό αετό στο στέρνο. Ο Ν. Δένδιας προσέτρεξε από τα Σκόπια στην Αλβανία για να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους Αλβανούς σεισμοπλήκτους, εφαρμόζοντας την παλιά γνωστή συνταγή καλλιέργειας θετικού κλίματος μέσω της «διπλωματίας των σεισμών» (Παπανδρέου – Τζεμ), την ώρα που ο Ράμα συνεχίζει να ξεκληρίζει την ελληνική εθνική μειονότητα υφαρπάζοντας τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα και στις νοτιότερες περιοχές.

Είναι γνωστό ότι η «διπλωματία των σεισμών» αποφέρει χρονικά περιορισμένο αποτέλεσμα και δεν αναιρεί την εδραιωμένη επιθετικότητα, όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση της Τουρκίας… Πάντα η Ελλάδα προστρέχει σε βοήθεια και στη συνέχεια εκλιπαρεί για διεθνή στήριξη…

Εν τέλει με τη στάση της απέναντι στις δύο από τις πέντε υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Σκόπια) εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών στα χέρια τρίτων χωρών-μελών της Ε.Ε., που αναλαμβάνουν εκείνες (Γαλλία, Ολλανδία) να καθαρίσουν την «κόπρο του Αυγείου».

Στο βαλκανικό θέατρο τα Σκόπια, παραβιάζοντας διαρκώς τα συμπεφωνημένα της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλούν συνεχή προβλήματα στη χώρα μας, με αποκορύφωμα τη χρήση του απαγορευμένου από τη συμφωνία όρου «μακεδονικός» στα προϊόντα. Το θέμα των παρεκκλίσεων από το γράμμα της συμφωνίας ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ που την υπέγραψε, ο οποίος συνεχίζει να κάνει λόγο για «μακεδονική γλώσσα των πατέρων μας», έθεσε στην επίσκεψή του ο Ελληνας ΥΠΕΞ. «Ε, και;» διερωτάται παρασκηνιακά η ηγεσία της γειτονικής χώρας… Αφού έτσι και αλλιώς η Αθήνα μας στηρίζει…

Οι συνεχείς «εκπλήξεις» αιφνιδιάζουν τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία σε Αθήνα και Λευκωσία, δημιουργώντας κλίμα αμηχανίας και περίσκεψης. Η αντιπολίτευση ζήτησε ήδη τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών (Φώφη Γεννηματά), ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις, που αρχίζουν να γιατρεύουν τις πληγές από τη δεκαετή οικονομική κρίση, αναμένουν τη χρονική στιγμή που θα καταστούν αποτελεσματικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης και της ελληνικής διπλωματίας όχι στα λόγια… Ελλάδα και Κύπρος υποχωρούν σε όλα τα εθνικά μέτωπα, την ώρα που σύμφωνα με ακριβείς ενδείξεις, το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο να βάλει πλάτη σε ουσιαστική στρατηγική συνεργασία με τους «συμμάχους» που έχει στην περιοχή…

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.