ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βρετανία – Ρωσία: Ψυχροπολεμικό κλίμα λόγω της υπόθεσης του πράκτορα

1 min read

Οι ήδη κακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς ανεβαίνουν οι τόνοι για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναφέρθηκε για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο στο ζήτημα τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι η δηλητηριώδης ουσία με τη οποία δηλητηριάσθηκε ο Σ. Σκριπάλ έχει ρωσική προέλευση και ότι στο περιστατικό «υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ενέχονται» οι ρωσικές αρχές.

Η κ. Μέι σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Η.Β. θα περιμένει την απάντηση της Ρωσίας έως τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις της, οι οποίες δεν είναι καθόλου απίθανο να περιλαμβάνουν μέτρα κατά της Ρωσίας.

Ακόμη και πριν από τη δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, είχαν συζητηθεί διάφορες εκδοχές αντίμετρων, όπως το μποϊκοτάρισμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στην Ρωσία το καλοκαίρι, η ψήφιση νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες με βάση τα πρότυπα του νόμου Μαγκνίτσκι (του δικηγόρου που πέθανε όντας κρατούμενος στην Μόσχα και είχε ασχοληθεί με την υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων – σ.σ.) που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ , η απέλαση Ρώσων διπλωματών και η μη χορήγηση βίζας σε κάποιες κατηγορίες Ρώσων πολιτών.

Η Τερέζα Μέι δεν ανέφερε ωστόσο αναλυτικά τι θα επακολουθήσει στην περίπτωση που το Λονδίνο θεωρήσει την απάντηση της Μόσχας μη ικανοποιητική, διευκρινίζοντας απλώς ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο «να προχωρήσει ακόμη παραπέρα», απ’ ό,τι έκανε μετά την δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

«Η δήλωση της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, που ήχησε ως τελεσίγραφο προς την Μόσχα, επιβεβαιώνει ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ακραία μέτρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο βαθμό έχει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του», εκτιμά ο πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο Ανατόλι Ανταμίσιν.

 Ρωσία: Θα απαντήσουμε στις απειλές για μέτρα 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι απειλές της Μ. Βρετανίας να στοχοθετήσει τη Μόσχα με τιμωρητικές κυρώσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου, δεν θα μείνουν αναπάντητες και επισήμανε ότι οι «ανούσιες» κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας συνιστούν πρόκληση, καθώς οι βρετανικές αρχές επιχειρούν να «κηλιδώσουν» τη φήμη της Ρωσίας.

Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την επίθεση και θα αγνοήσει το τελεσίγραφο μέχρι το Λονδίνο να παραδώσει δείγματα της νευροτοξικής ουσίας και αρχίσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ερευνών σε τέτοιου είδους περιστατικά.

«Οποιαδήποτε απειλή σχετικά με την επιβολή “κυρώσεων” σε βάρος της Ρωσίας δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια νέα ευτελή απόπειρα των βρετανικών αρχών να δυσφημήσουν τη Ρωσία», αναφέρει η ρωσική διπλωματία.

 Βρετανία: Προς το παρόν δεν κατονομάζουμε υπόπτους 

Η αστυνομία που ερευνά τη δηλητηρίαση δεν θα κατονομάσει σε αυτό το στάδιο δυνάμει υπόπτους, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, δήλωσε υψηλόβαθμος Βρετανός αστυνομικός.

«Στο στάδιο αυτό, δεν δηλώνουμε ότι μας ενδιαφέρει κάποιος ή ότι έχουμε κάποιον ύποπτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νιλ Μπέισου, Ανώτερος Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Vedomosti, Kommersant 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση