ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Bόμβα Nagel (Bundesbank) με οσμή μνημονίων: Το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ να στηρίζει χώρες που θέλουν διάσωση

1 min read

To νέο εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ «κατά του κατακερματισμού» της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι αποθαρρύνει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τόνισε ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Joachim Nagel. 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λάβει ως πρότυπο για το επερχόμενο σχέδιο αγοράς ομολόγων, το οποίο έχει στόχο τον περιορισμό του κόστους δανεισμού για την Ιταλία και άλλες υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, αυτό που είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

«Ο σχεδιασμός θα πρέπει δηλαδή να βασίζεται στην εμπειρία του προγράμματος OMT (Απευθείας Νομισματικές Συναλλαγές)» ανέφερε ο Nagel, χωρίς ο ίδιος να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, είναι γνωστό όμως ότι το OMT, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, θα επέτρεπε τότε στην ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστο αριθμό ομολόγων, υπό τον όρο ότι οι χώρες που θα ευεργετούνταν από αυτές τις αγορές των εθνικών τίτλων τους, θα υπέβαλαν αίτηση για διάσωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και φυσικά θα ακολουθούσαν περιοριστικά προγράμματα.

Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι τότε οι μεγάλες οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία) είχαν αποφύγει να υποβάλλουν αίτημα διάσωσης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας λόγω του ιδιαίτερα επαχθούς χαρακτήρα των όρων που συνόδευαν τα προγράμματα διάσωσης και είχαν προτιμήσει να δανείζονται με υψηλά επιτόκια για ορισμένα χρονικό διάστημα μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση στις αγορές. 
Για αυτό το λόγο το OMT δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, αλλά και η ανακοίνωσή του βοήθησε στην εξουδετέρωση των κερδοσκοπικών στοιχημάτων για ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης.
Στη σημερινή συγκυρία, ωστόσο, και με την ενεργειακή κρίση να βαραίνει το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν δύσκολο να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη γερμανική πρόταση που είναι εξαιρετικά επαχθής.

Πηγή .bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.