ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Bloomberg: Τα πέντε σενάρια για νέες αναταράξεις στις αγορές το 2023

1 min read

Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, και μια απαράμιλλη καταστροφή των ομολόγων που δεν είχε ξανασυμβεί στον 21ο αιώνα, ορισμένοι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να θεωρήσουν τίποτε δεδομένο εν όψει 2023, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Ενώ οι αισιόδοξοι στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα στραφούν σε μειώσεις επιτοκίων, ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει πλήρη επιστροφή από την τρίχρονη απομόνωση του Covid και ότι η πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη θα υποχωρήσει, άλλοι βρίσκονται σε επιφυλακή για κινδύνους που μπορεί να επαναφέρουν τις αγορές σε αναταραχή.

Ακολουθούν πέντε σενάρια που απειλούν να φέρουν περισσότερα προβλήματα στους επενδυτές το επόμενο έτος.

Οχυρωμένος πληθωρισμός

“Η αγορά ομολόγων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει πλήρως σε φυσιολογικά επίπεδα σε 12 μήνες”, ανέφερε ο Μάθιου ΜακΛέναν, συνεπικεφαλής της ομάδας παγκόσμιας αξίας στην First Eagle Investment Management.

Αυτό ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η αύξηση των μισθών και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών καταναλωτή, σημειώνει.

Κάτι τέτοιο θα απέκλειε την στροφή προς τις περικοπές επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία οι αγορές βλέπουν να έρχεται στα μέσα του έτους.

Ο αντίκτυπος; Περαιτέρω πτώση των μετοχών και των ομολόγων, ενίσχυση του δολαρίου και μεγαλύτερος πόνος στις αναδυόμενες αγορές.

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα του υψηλότερου κόστους δανεισμού που προκαλεί ύφεση και πώς αυτό επηρεάζει τους επενδυτές, σύμφωνα με τον McLennan.

“Η Fed δεν είδε τον πληθωρισμό να έρχεται και στην προσπάθειά της να τον καταπολεμήσει, μπορεί να μην δει το χρηματοοικονομικό ατύχημα να έρχεται”, λέει. “Είναι πολύ πιθανό η Fed να υποτιμά τον κίνδυνο χρηματοοικονομικής καταστροφής”.

Στραβοπάτημα της Κίνας

Οι κινεζικές μετοχές έχουν εκτοξευθεί περίπου 35% από το ναδίρ τους του Οκτωβρίου, στη βάση της προοπτικής να ανοίξει πλήρως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τα μακροχρόνια και δρακόντεια lockdown.

Σε αντίθεση με αυτήν την αισιοδοξία έρχεται ο κίνδυνος να κατακλυστεί το σύστημα υγείας της χώρας, καθώς οι λοιμώξεις θα αυξάνονται και συνακόλουθα η οικονομική δραστηριότητα θα καταρρέει. Τα πολυσύχναστα νοσοκομεία και οι ουρές στα γραφεία τελετών έχουν προκαλέσει συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες και συνοδεύονται από πτώση της κοινωνικής κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις.

“Η καμπύλη μόλυνσης της Κίνας θα αυξηθεί και θα κορυφωθεί μόνον έναν ή δύο μήνες μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά”, δήλωσε η Marcella Chow, στέλεχος στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά της JPMorgan Chase.

Αναμένει δε ότι η χώρα θα επιτύχει να ανοίξει ξανά, εξακολουθεί ωστόσο να προειδοποιεί για “κίνδυνο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο ίδιος ο Covid”.

Η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών παραμένει εύθραυστη και οποιαδήποτε προοπτική παραστρατήματος της οικονομικής δραστηριότητας θα μειώσει τη ζήτηση στις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως για βιομηχανικά μέταλλα και σιδηρομετάλλευμα.

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

“Εάν ο πόλεμος επιδεινωθεί και εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί πιο άμεσα στις εχθροπραξίες και οι κυρώσεις αυξηθούν, θα ήταν αρκετά αρνητικό”, τονίζει ο John Vail, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στη Nikko Asset Management.

Οι δευτερογενείς κυρώσεις κατά των εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, ιδίως της Ινδίας και της Κίνας, θα ενίσχυαν την επίδραση των σημερινών περιορισμών σε μια επικίνδυνη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Vail.

“Αυτό θα ήταν σημαντικό σοκ εφοδιασμού για τον κόσμο όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα είδη όπως λιπάσματα, ορισμένα μέταλλα και χημικές ουσίες”, λέει.

Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία – μια απειλή που φαίνεται μακρινή αλλά εντός των λογικών πιθανοτήτων. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εξαλείψει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας με μια κίνηση.

Υποχώρηση των αναδυόμενων αγορών

Πολλοί επενδυτές βλέπουν την ενίσχυση του δολαρίου να φρενάρει το 2023 και το ενεργειακό κόστος να μειώνεται – δύο παράγοντες που θα ανακούφιζαν την πίεση στις αναδυόμενες αγορές.

Οποιαδήποτε αποτυχία να περιοριστεί ο πληθωρισμός θα μείωνε αυτό το αποτέλεσμα για τις αγορές συναλλάγματος, ενώ η όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μόνον ένας από τους πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν ξανά τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

“Μπορεί κάλλιστα να περάσουμε ακόμη έναν χρόνο κατά τον οποίο οι αναδυόμενες αγορές θα δυσκολεύονται”, δηλώνει ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και οικονομικών της AMP Services. “Ένα ακόμα ισχυρό ή πιθανώς εκ νέου ισχυροποιούμενο δολάριο ΗΠΑ θα λειτουργούσε ενάντια στις χώρες των αναδυόμενων αγορών, επειδή πολλές έχουν χρέος εκφρασμένο σε δολάρια ΗΠΑ”.

Ο πόνος από αυτό το σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα έντονος για τις κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών που θα έπρεπε να σηκώσουν ένα ακόμη βαρύτερο βάρος χρέους σε δολάρια.

Επάνοδος του Covid

Ένα πιο μεταδοτικό ή θανατηφόρο στέλεχος της Covid-19 ή ακόμα και παρούσες παραλλαγές που θα παραμείνουν περισσότερο μαζί μας, θα μπορούσαν να αρχίσουν να μπλοκάρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για άλλη μια φορά, κάτι που θα μεταφραζόταν σε πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

“Πιστεύουμε ότι το μακροοικονομικό πλήγμα στην ανάπτυξη θα γίνει περισσότερο αισθητό από τις μεγαλύτερες οικονομίες και εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από το εμπόριο”, δηλώνει ο Chow της JPMorgan.

Προς το παρόν, στοιχηματίζει ότι ο ιός θα συνεχίσει να υποχωρεί και αναμένει ότι η αρνητικότητα στις αγορές θα επικεντρωθεί περισσότερο στους επενδυτές που τιμολογούν μια ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πηγή capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.