ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Bloomberg: Τα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα για πλαφόν 60 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο

1 min read

Σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την προθεσμία της Δευτέρας, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg να καταλήγουν στο σχέδιο περιορισμού της τιμής του ρωσικού αργού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, δύο από τα άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο πρακτορείο Bloomberg πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και στο ότι οποιαδήποτε μελλοντική επαναφορά του ανώτατου ορίου θα πρέπει να ορίζει την τιμή τουλάχιστον 5% κάτω από τα μέσα επιτόκια της αγοράς.

Η αρχική πρόταση της Ομάδας των Επτά (G7) που υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεπε ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια το βαρέλι και χωρίς τον μηχανισμό προσαρμογής. Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμής -που προτάθηκε πρώτη φορά από τις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχίας ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ αυστηρές- είναι να διατηρηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου για να αποφευχθεί η παγκόσμια άνοδος των τιμών.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν ζητήσει μια τιμή που να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες προτάσεις -οι οποίες είχαν φθάσει έως και τα 62 δολάρια- ήταν πολύ γενναιόδωρες. Από την άλλη, η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες έχουν ζητήσει υψηλότερη τιμή.

Σημειώνεται πως η τιμή των 60 δολαρίων είναι υψηλότερη από αυτή στην οποία κυμαίνεται τώρα το ρωσικό πετρέλαιο. Ενδεικτικό είναι ότι η «ναυαρχίδα» της χώρας -γνωστή ως Urals- έπεσε αυτό το μήνα στα μόλις 50 δολάρια το βαρέλι στους βασικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγών της χώρας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την Argus Media, μια από τις κορυφαίες εταιρείες τιμολόγησης της αγοράς.

Πηγή: Bloomberg, Reuters

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.