ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Bloomberg: Οι οικονομίες της Ευρώπης κινδυνεύουν περισσότερο από τις ΗΠΑ στη σύγκρουση με τη Ρωσία

1 min read

Κυρίως η Ευρώπη θα υποστεί τις συνέπειες των κυρώσεων που θα επιβληθούν σστη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να χάσει πολλά περισσότερα από τις ΗΠΑ από τη σύγκρουση με τη Ρωσία, γεγονός που εξηγεί γιατί οι δυτικοί σύμμαχοι δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε μια σκληρή στάση στην αντιπαράθεση για το Ουκρανικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Ρωσία κατατάσσεται ως ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, καθώς και ο κυριότερος ενεργειακός προμηθευτής της, ενώ για τις ΗΠΑ οριακά μπαίνει στους πρώτους 30. Αντίστοιχα, υπάρχει παρόμοιο χάσμα και στις επενδύσεις.

Με τον πληθωρισμό να “καλπάζει” και τους καταναλωτές να πιέζονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι αξιωματούχοι της ΕΕ κινούνται προσεκτικά όσον αφορά την προοπτική κυρώσεων. Οι αξιωματούχοι θέλουν η Ρωσία να αισθανθεί μεγαλύτερο πλήγμα από την Ευρώπη από τις κυρώσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή μιας εισβολής στην Ουκρανία. Ανησυχούν ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα, όταν είναι τόσο απαραίτητες.

“Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αποτελούν μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε στο Bloomberg ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει την ΕΕ “να τρομοκρατείται για το φυσικό αέριο αυτό το χειμώνα και να κρυώνει. Δεν θέλει να κάνουν τίποτα αν εισβάλλει στην Ουκρανία”.

Σε αυτή την απροθυμία προστίθεται η αίσθηση ότι για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία στο παρελθόν, ιδίως μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, το τίμημα πλήρωσαν οι οικονομίες της ΕΕ και όχι οι ΗΠΑ. Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι ο στρατός της Ρωσίας μπορεί να κινηθεί σύντομα προς την Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παίζουν με τον χρόνο.

“Οι κυρώσεις έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα όταν είναι αποτελεσματικές”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. “Στόχος είναι οι κυρώσεις να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα, όχι εναντίον του εαυτού μας, αλλά εναντίον της Ρωσίας”.

Αντίθετα, η Ρωσία είναι “καλά προετοιμασμένη” για να αντέξει τυχόν κυρώσεις, αφού έλαβε μέτρα για να αποστασιωποιηθεί από τα μέτρα που μπορεί να επιβάλουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Viktor Szabo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management. “Θα είναι δύσκολο να προκληθεί τέτοιο πλήγμα που θα γίνει αισθητό”, τόνισε ο Szabo.

“Η Ευρώπη είναι μόνη της όσον αφορά το ζήτημα για το πόσο περισσότερο θα πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές για το φυσικό αέριο. Το εσωτερικό μοντέλο του Bloomberg για την οικονομία της ευρωζώνης δείχνει ότι το πλήγμα από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας θα φτάσει το 1% του ΑΕΠ, με τον αντίκτυπο να διαρκεί μέχρι και φέτος”, σημείωσε ο Jamie Rush, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη.

Η ενέργεια αποτελεί το μεγαλύτερο σημείο τριβής. Οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας αλλά η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές και η Ρωσία είναι ο νούμερο ένα προμηθευτής της τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο.

Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι θα πλήγωνε σημαντικά την ανάπτυξη και θα ενίσχυε τον πληθωρισμό.

Το φυσικό αέριο αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα τώρα, με τη Ρωσία να συγκρατεί τις προμήθειες τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί, αυξάνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ο κύριος λόγος επομένως που η Ευρώπη υφίσταται μεγαλύτερο ενεργειακή κρίση από τις ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία θα μπορούσε να χειρτερέψει την κατάσταση. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου μειώνεται, ενώ η Ρωσία έχει κατασκευάσει εγκαταστάσεις για να προμηθεύει περισσότερο.

Η ρωσική εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου Gazprom και οι εταίροι της, συμπεριλαμβανομένης της Shell, έχουν δαπανήσει 9,5 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 και επιθυμούν να ξεκινήσει η λειτουργία του. Η στρατιωτική δράση στην Ουκρανία θα έβαζε το ζήτημα αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς και οποιεσδήποτε μελλοντικές συμφωνίες για την ενίσχυση της ρωσικής προμήθειας στην περιοχή.

“Εάν επιβληθούν κυρώσεις στις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες ή εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως μοχλό πίεσης, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξευθούν πιθανώς”, δήλωσε ο αναλυτής της Capital Economics, William Jackson. “Πιστεύουμε ότι θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το αποκορύφωμα που σημειώθηκε πέρυσι”, πρόσθεσε.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ωφελούσαν επίσης τους αμερικανούς εξαγωγείς που επιδιώκουν να στείλουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κινδινεύουν περισσότερο επειδή έχουν επενδύσει περισσότερα στη Ρωσία από ό,τι οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ – και το χάσμα έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία αποτελεί επίσης έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αλουμινίου, νικελίου, χάλυβα και λιπασμάτων.

Η Ikea, η Volkswagen και η ζυθοποιία Carlsberg A/S δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η UniCredit σχεδιάζει μια εξαγορά στη Ρωσία η οποία θα την καταστήσει ως τη μεγαλύτερη ξένη τράπεζα στη χώρα, ξεπερνώντας τη Societe Generale και την αυστριακή Raiffeisen.

Η Ευρώπη έχει επίσης πληγεί σκληρά από τις προηγούμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν σε ένα καθεστώς κυρώσεων.

Τρία χρόνια αργότερα, μια μελέτη του Kiel Institute για την Παγκόσμια Οικονομία διαπίστωσε ότι ενώ η Ρωσία υπέστη τις μεγαλύτερες εμπορικές απώλειες, η Γερμανία δεν έμεινε πολύ πίσω. Άλλες οικονομίες της ΕΕ δέχτηκαν πλήγματα επίσης. Οι ΗΠΑ βγήκαν στην πραγματικότητα κερδισμένες. Ένα παρόμοιο μοτίβο ακολούθησε τις κυρώσεις στο Ιράν.

Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προειδοποιούν για το οικονομικό πλήγμα που είναι σε θέση να προκαλέσουν στη Ρωσία. Αποσιωπούν όμως την “άβολη αλήθεια” ότι θα υπάρξουν συνέπειες και στο εσωτερικό των χωρών τους, σύμφωνα με τον Tom Keatinge, υψηλόβαθμο στέλεχος της Royal United Services Institute.

“Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις δυτικές χώρες σπάνια περιλαμβάνουν την ανάγκη να αποδεχτούν οποιοδήποτε ουσιαστικό πλήγμα για τον εαυτό τους”, τόνισε ο Keatinge τον περασμένο μήνα. “Ο αντίκτυπος στις οικονομίες των χωρών που επιβάλλουν τις κυρώσεις -ιδίως χωρών της ΕΕ- μπορεί να είναι σημαντικός”.

Πηγή: capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.