Κυ. Σεπ 27th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βαρουφάκης: Το μεγαλύτερο λάθος μου είναι ότι εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

1 min read

“Το μεγαλύτερο λάθος που έκανα το 2015 είναι ότι εμπιστεύτηκα τον κ. Τσίπρα” δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μιλώντας στον Σκάι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι το 2015 “ήμασταν υποχρεωμένοι να συγκρουστούμε με την τρόικα καθώς είχαμε δύο επιλογές: ή θα πασχίζαμε για μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους ή θα υπογράφαμε μνημόνιο. Και είχαμε τη λαϊκή εντολή αλλά και τη δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα υπογράψουμε νέο μνημόνιο”.

Σχετικά με την κριτική που έχουν ασκήσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λέγοντας ότι το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη κόστισε 86 δισ. ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι “το κόστος είναι τεράστιο για την ελληνική οικονομία από το 2010 αλλά λόγω των λαθεμένων προγραμμάτων που υιοθετήθηκαν”. Χαρακτήρισε τον ESM ως “αμαρτωλό μηχανισμό αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της Ευρωζώνης”, ενώ πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να βασιστεί στις αγορές”.

Αναφορικά με το χρέος ο γραμματέας του DieM25 είπε “ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος, καθώς αυτό που έχει συμβεί είναι η μετακύλισή του για μετά το 2032, τοκιζόμενο. Πράγμα που σημαίνει επιβάρυνση και όχι ελάφρυνση. Αυτό που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις είναι να μεταθέτουν το πρόβλημα για το μέλλον.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι “το 2015 θα ήταν μια λύση το εθνικό νόμισμα” και θα έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο προετοιμασίας γι’ αυτό προκειμένου να μπορέσεις να επιβιώσεις εντός του ευρώ. Θα έπρεπε να έχεις σχέδιο, “όπλο” και ας μην το χρησιμοποιήσεις”.

Ο Τσακαλώτος και οι εκλογές

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σήμερα ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε “ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν συνέχισε προφανώς το έργο μου στο υπουργείο Οικονομικών. Έχουμε μια σχέση πολλών ετών, φιλική και στη βάση της κοινής Πανεπιστημιακής μας πορείας, όμως, μιλώντας καθαρά πολιτικά, από τη στιγμή που ενστερνίστηκε το δόγμα “πρώτα η ανάπτυξη και μετά τέλος στη λιτότητα”, οι δρόμοι μας χώρισαν…”.

Τέλος, δήλωσε ότι το DieM25 θα είναι “παρών στις εθνικές εκλογές” και απέρριψε όποιες συνεργασίες σε μια παλαιοκομματική βάση. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας όμως, με όποιον συμφωνεί για το ελάχιστο που πρέπει να γίνει σε κρίσιμους τομείς, όπως τα κόκκινα δάνεια, το δημόσιο χρέος, την ελάφρυνση του ιδιωτικού τομέα ώστε να βγούμε από την κρίση”.

Δείτε το βίντεο από τον Σκάι:

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.