ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αζερμπαϊτζάν: Η Τουρκία αντέγραψε μια σελίδα από το ρωσικό εγχειρίδιο των ξένων παρεμβάσεων

1 min read

Η παρουσία τουρκικών F-16 στο Αζερμπαϊτζάν θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα άλλαξε τα δεδομένα στη Λιβύη.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 3 Οκτωβρίου από την Planet Labs, μια εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ, έδειξαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 σταθμευμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ganja στο Αζερμπαϊτζάν, μια εβδομάδα μετά την έναρξη του τελευταίου γύρου συγκρούσεων μεταξύ των αζερικών δυνάμεων και των αρμενικών αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπo Middle East Eye, τα τουρκικά F-16 δρουν αποτρεπτικά, «σε περίπτωση που ξεκινήσουν επιθέσεις εναντίον αμάχων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Αζερμπαϊτζάν».

Η Τουρκία υποστηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι ήταν έτοιμη να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να εκτοπίσει τις αρμενικές δυνάμεις από την περιοχή. Η Αρμενία κατηγόρησε επανειλημμένα την Τουρκία ότι παρέχει στις Αζερικές δυνάμεις αεροπορική υποστήριξη, ισχυρισμό που αρνείται η Άγκυρα.

«Τα αεροσκάφη που σταθμεύουν στο Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Καραμπάχ ούτε κατέρριψαν ένα αρμενικό μαχητικό όπως ισχυρίστηκε το Ερεβάν», ανέφερε η Άγκυρα.

«Η παρουσία των τουρκικών μαχητικών θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια της Τουρκίας να μιμηθεί την ανάπτυξη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 Fulcrum και βομβαρδιστικών Su-24 Fencer στην αεροπορική βάση Al-Jufra της Λιβύης» τον Μάιο, δήλωσε ειδικός αναλυτής στο Forbes.

«Σε τελική ανάλυση, αυτή η ρωσική παρέμβαση στη Λιβύη έγινε σαφώς για να προειδοποιήσει τις δυνάμεις της, τουρκικά υποστηριζόμενης, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) να μην προχωρήσουν στην Al-Jufra και την πόλη Sirte, που ήταν ο κατεξοχήν στόχος τους. Και πέτυχε. Άρα η Τουρκία χρησιμοποιεί τα όπλα που της στέρησαν τη νίκη στη Λιβύη, υπέρ της στο Αζερμπαϊτζάν».

Το πρόβλημα; Σε αντίθεση με τη Ρωσία στη Λιβύη, η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει αναπτύξει συστήματα αεροπορικής άμυνας για να προστατεύσει τα αεροσκάφη της στο έδαφος. «Το να βασιστεί εξ ολοκλήρου στην αεροπορική άμυνα του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία τους θα αποδειχθεί, πιθανώς, αρκετά επικίνδυνο».

Πηγή onalert

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.