ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

1 min read

Σε 2,03 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και οι απλήρωτες επιστροφές φόρων, από 1,996 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν τον Ιανουάριο στα 1,422 δισ. ευρώ, από 1,329 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν στα 612 εκατ. ευρώ, από 667 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο και 780 εκατ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τον Ιανουάριο τα χρέη των νοσοκομείων και ακολούθησαν οι δήμοι και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου. Αντιθέτως τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και των υπουργείων μειώθηκαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 υπήρχαν αποκλίσεις από τον τεθέντα στόχο των 29 ημερών για την αποπληρωμή των οφειλών  του Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποίει την κυβέρνηση που θέλει να βελτιώσει την κατάσταση.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη συστήσει στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών συντονιστική επιτροπή για την παρακολούθηση της εξέλιξης και τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η επιτροπή αυτή έχει ως ρόλο την αντιμετώπιση της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και την υιοθέτηση των συστάσεων που έχει διατυπώσει για το θέμα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στη βάση αυτή η ειδική επιτροπή προχωρεί στην παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων (π.χ. δημόσια παρακατάθεση, ενίσχυση φορέων με ανθρώπινο δυναμικό, επιμόρφωση υφιστάμενου προσωπικού κ.λπ.) ανά υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης για τον περιορισμό των υπερήμερων χρεών, στην καταγραφή των αναγκών των φορέων (π.χ. σε ανθρώπινο δυναμικό ή σε δράσεις επιμόρφωσης) και στη διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.