ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άτακτη υποχώρηση Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού λέει τελικά «όχι» στην 3η δόση εμβολίου

1 min read

Να μαζέψει άρον άρον το σκάνδαλο που πήγε να ξεσπάσει με τις τρίτες δόσεις προσπαθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς όπως είχαμε τονίσει στο pronews.gr ετοιμαζόταν να συστήσει την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, παρόλο που δεν υπήρχε καμία σχετική έγκριση. 

Τελικά, έπειτα από το σάλο που ξέσπασε η Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να αλλάξει απόφαση και να περιμένει την σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η συνεδρίαση της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου ήταν πολύωρη με αρκετούς επιστήμονες να διατυπώνουν ενστάσεις για την χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους τους άνω των 60 χωρίς να έχει δοθεί το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Οι επιστήμονες κινήθηκαν στη γραμμή του ΕΜΑ αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ζητούν τα αποτελέσματα επιπλέον επιστημονικών μελετών προκειμένου να συναινέσουν στη χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι αρχικά η εισήγηση ήταν από τις αρχές Οκτωβρίου να αρχίσει η χορήγηση της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό. Με την ανατροπή στη θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού άνοιξε μόνο για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο γιατρός Κωνσταντίνος Φαρσαλινός ο οποίος ανέδειξε το θέμα σχολίασε στο pronews.gr: 

«Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης στην παρούσα στρατηγική χορήγησης τρίτης δόσης των εμβολίων, είτε στον γενικό πληθυσμό, είτε συγκεκριμένες πληθυσμιακές υπο-ομάδες. Στην Ευρώπη κανένας ρυθμιστικός φορέας δεν έχει προχωρήσει σε επέκταση έγκρισης για τα εμβόλια που να περιλαμβάνει τρίτη δόση. Ακόμα και εάν μια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες θα πρέπει ο εκάστοτε ΕΟΦ να χορηγήσει επέκταση άδειας χρήσης που να περιλαμβάνει την τρίτη δόση, ώστε να έχει και την ευθύνη για την χορήγηση της τρίτης δόσης. 

Σήμερα χορηγείται η τρίτη δόση, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι σημαντικό οποιαδήποτε απόφαση για επέκταση δόσεων να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα κλινικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, που δεν μπορούν να περιορίζονται σε μικρές μελέτες μέτρησης τίτλων αντισωμάτων

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.