ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Δεκεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ασφαλιστικό του Δημοσίου – Πώς θα συνταξιοδοτούνται οι ένστολοι με πλασματικά έτη, τι αλλάζει

1 min read

Αλλαγές για 750.000 δημοσίους υπαλλήλους και ενστόλους προωθεί η κυβέρνηση, με την επέκταση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς στα μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως αντίστοιχα προωθείται για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Τη σχετική πρόβλεψη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, μελετά το υπουργείο Άμυνας, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης κατάργησης του ποσοστού 1% για το ΤΠΔΥ, το οποίο μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση επί του μισθού.

Πλασματικά χρόνια για ένστολους

Παράλληλα, επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
Αναλυτικά, προβλέπεται ότι, όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αναγνώρισης έως και 5 ετών, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).
Με το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, η πόρτα του Δημοσίου για πρόωρη συνταξιοδότηση σε ηλικία 55 – 60 ετών κλείνει, από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά, για όσους υπαλλήλους είχαν μεν συμπληρώσει 25ετία το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012, δεν προλαβαίνουν να συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία έως το τέλος του 2022.
Έτσι, για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2011 αλλά δεν συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022.
Θα πρέπει να ξαναδεί τις όποιες δυνατότητες συνταξιοδότησης έχει, μετά από 6 χρόνια, όταν δηλαδή θα συμπληρώσει τα 62.
Στον αντίποδα, εάν ο ίδιος υπάλληλος συμπληρώσει για παράδειγμα το 56ο, σε λίγες ημέρες, εντός Νοεμβρίου, θεμελιώνει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη, το οποίο μάλιστα δεν είναι ανάγκη να το ασκήσει έως το τέλος του 2022.
Μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε.

Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων

Ταυτόχρονα, παρά τις διαφωνίες της ΑΔΕΔΥ, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, προωθούνται σημαντικές αλλαγές στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, με στόχο την επίσπευση της έκδοσης των μερισμάτων.
Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει την διαχείριση της περιουσίας του ΜΤΠΥ από την ΕΔΕΚΤ με τους εκπροσώπους εργαζομένων και συνταξιούχων να ζητούν την απόσυρση των σχετικών διατάξεων, υποστηρίζοντας ότι η περιουσία του Ταμείου (440 εκατ. ευρώ σε κινητές αξίες και 40.000 τ.μ. ακίνητη περιουσία που αποφέρουν ετησίως στο ταμείο 5,2 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ΜΤΠΥ, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, καταβλήθηκαν  με έκτακτη πληρωμή αναδρομικά ποσά μερισμάτων, συνολικού ύψους 575.722,12 ευρώ, σε 1.200 νέους δικαιούχους, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, καταβλήθηκαν τα μερίσματα με ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών τους μέχρι τις 31/8/2022.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.