ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άρχισε η μάχη της διαδοχής στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος

1 min read

Η εικόνα κατάρρευσης που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με την τεράστια φθορά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ενισχύθηκε τα μάλα λόγω του κυνικού τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε ο πρωθυπουργός την εθνική τραγωδία στο Μάτι, δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυριαρχία του κ. Τσίπρα για πρώτη φορά αμφισβητείται, δεδομένου ότι όλοι πλέον προεξοφλούν την ήττα που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οψέποτε γίνουν οι εθνικές εκλογές. Πήχης δεν υπάρχει, ωστόσο το (πιθανό) ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει κάτω από το 20% και η διαφορά με τη Ν.Δ. να φτάσει σε διψήφια ποσοστά, ανοίγει τη συζήτηση ακόμα και για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Στην παρούσα φάση δεν τίθεται με επίσημο τρόπο, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που κανένας δεν γνωρίζει τις προσωπικές διαθέσεις του κ. Τσίπρα.

Αν, δηλαδή, θα θελήσει να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες της διαδοχής. Σε κάθε περίπτωση, οι διάφορες ομάδες μπαίνουν σε θέσεις μάχης και για πρώτη φορά οι συζητήσεις δεν γίνονται με όρους ιδεολογικούς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά με όρους προσωπικούς. Κοινώς, ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ηγετικούς ρόλους και να διεκδικήσουν μελλοντικά ακόμα και την πρωθυπουργία.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει συνεχώς ποιοτικές έρευνες και βλέπει ότι τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν σε δημοφιλία είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και δύο στελέχη της νεότερης γενιάς, ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Είναι προφανές ότι η εξάδα αυτή θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα και μαζί με πρόσωπα όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και οι υπουργοί Δημήτρης Βίτσας, Στέργιος Πιτσιόρλας και Γιάννης Μπαλάφας, θα συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις.

ΧΩΡΙΣ ΦΘΟΡΑ

Τα φώτα είναι στραμμένα πρωτίστως στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, μολονότι έχει βάλει τη σφραγίδα του στο τρίτο Μνημόνιο, έχει καταφέρει να μείνει έξω από το κάδρο της φθοράς. Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος είναι από τα στελέχη εκείνα που ελέγχουν σημαντικά τμήματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Κεντρικής Επιτροπής και των οργανώσεων του κόμματος. Στην «ομάδα» του ανήκουν πρόσωπα όπως ο Θοδωρής Δρίτσας, η Θεανώ Φωτίου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η Αννέτα Καββαδία, η Μερόπη Τζούφη, η Ράνια Σβίγκου και άλλοι. Τα τελευταία γεγονότα έχουν ενεργοποιήσει και την παλαιά τρόικα του Συνασπισμού, που δεν είναι άλλη από τον Νίκο Βούτση, τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Σκουρλέτη.

Οι τρεις τους συνδέονται όχι μόνο με πολιτική, αλλά και με στενή φιλική σχέση. Οι θέσεις τους επιτάσσουν να κινούνται με διαφορετικό τρόπο. Ο κ. Βούτσης με πιο θεσμικό, ο κ. Φίλης με πιο αυτόνομο, μιας και είναι εκτός κυβέρνησης, και ο κ. Σκουρλέτης με πιο προσεκτικό, δεδομένου ότι είναι κορυφαίος υπουργός, αλλά ουκ ολίγες φορές με διακριτό στίγμα. Η ομάδα αυτή παραδοσιακά συνδέεται και με τον Γιάννη Δραγασάκη, παρότι ο τελευταίος σε καμία περίπτωση δεν θα βρεθεί απέναντι στον κ. Τσίπρα. Το ενδιαφέρον έγκειται και στο γεγονός ότι οι κύριοι Σκουρλέτης και Φίλης «παρακολουθούν» σταθερά τις διεργασίες των «53+», που σημαίνει ότι μπορεί να προκύψει στο μέλλον κάποια συμμαχία με συμφωνία κορυφής για το πρόσωπο που θα στηρίξουν για τη διαδοχή του κ. Τσίπρα.

Είναι βέβαιο ότι τόσο ο Ευκλ. Τσακαλώτος όσο και οι Ν. Φίλης και Π. Σκουρλέτης θα συγκρουστούν μελλοντικά με τους Δ. Τζανακόπουλο και Ν. Παππά. Η διαχείριση της εθνικής τραγωδίας από το Μέγαρο Μαξίμου εκ των πραγμάτων έχει αποδυναμώσει σημαντικά τον κ. Τζανακόπουλο, με τα αποκαΐδια να «λερώνουν» και τον Ν. Παππά, παρότι η αλήθεια είναι πως δεν είχε μερίδιο στην επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των δύο αυτών προσώπων θα εξαρτηθεί τα μέγιστα από τις διαθέσεις του κ. Τσίπρα, από όπου και αντλούν απολύτως τη «δύναμή» τους. Και, προφανέστατα, οι συνολικές εξελίξεις θα επηρεαστούν καταλυτικά από τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος, έστω και αποδυναμωμένος, παραμένει το κεντρικό πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.