ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άρση μέτρων: Όλα όσα αλλάζουν από 1η Μαΐου -Τα σενάρια για τις μάσκες στα ΜΜΜ και στα σούπερ μάρκετ

1 min read

Αίρονται τα μέτρα που αφορούν πιστοποιητικά και μάσκες σε κλειστούς χώρους.

Την περαιτέρω άρση σχεδόν όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Κομβικές ημερομηνίες, με βάση τις ανακοινώσεις, είναι αρχικά η 1η Μαΐου και η 1η Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη άρση των μέτρων αναμένεται να επαναξιολογηθεί την 1η Σεπτεμβρίου ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, αν και η μάσκα θα καταργηθεί σε εσωτερικούς χώρους θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν σε επόμενες ΚΥΑ. «Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Tην ίδια ώρα, τα σενάρια αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό οι μάσκες να εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωτικές και μετά την 1η Ιουνίου για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις δομές Υγείας, τα ταξί, τα τρένα, τα ΚΤΕΛ, αλλά και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις. Μάλιστα δεν αποκλείεται το ίδιο να ισχύσει και για τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αναμένεται να διευκρινιστούν επίσημα εντός των επόμενων ημερών. 

Αναλυτικά όλα όσα αλλάζουν

Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού.

Από την 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.

Από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους.

Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός.

Από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, φέτος όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας.

Δημοσίευση στα Social Media