ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άρση lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοινώνει σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση

1 min read

Άρση lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν οι λεγόμενες «βαλβίδες εκτόνωσης» – Όλες οι πληροφορίες για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση – Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για μερική χαλάρωση του lockdown, καθώς το πρωί της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2021 συνεδριάζει η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τα εφιαλτικά επιδημιολογικά δεδομένα και τη μεγάλη κόπωση της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα εκτός από την χρήση της μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων. Έτσι λοιπόν, τώρα που ανοίγει ο καιρός θεωρείται ότι είναι προτιμότερο ο συγχρωτισμός, με την τήρηση όλων των μέτρων, να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Τα μέτρα για την κυβέρνηση εκτός από βαλβίδα αποσυμπίεσης προς την κοινωνία θα βοηθήσουν και την οικονομία που είναι στο «κόκκινο».

Πιο αναλυτικά, η επικείμενη χαλάρωση των μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο μέσω του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα ξεκινά στις 21:00 και όχι στις 19:00 που ισχύει μέχρι τώρα και έως τις 05:00 το πρωί.
  • 22 Μαρτίου ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, αρχαιολογικοί χώροι και δικαστήρια.
  • 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο.
  • Σταδιακό άνοιγμα των σχολείων από αρχές Απριλίου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας σκέφτονται το ενδεχόμενο, να μπορούν να διενεργούν και οι φαρμακοποιοί rapid test τους πολίτες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ποιος θα επωμίζεται το κόστος. Ωστόσο, πάρα πολλές είναι οι χώρες στις οποίες εφαρμόζεται αυτό το σύστημα διενέργειας rapid test στα φαρμακεία.

Γιατί πάμε σε χαλάρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί και η κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι από την κόπωση του κόσμου προκλήθηκαν δυσλειτουργίες, παρανομίες και οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να βγουν έξω, μαζεύονταν μέσα στα σπίτια και άλλους κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των παρατυπιών παράνομης λειτουργίας καταστημάτων. Τέλος αναφορικά στα κομμωτήρια, παρατηρήθηκε ότι κομμωτές πήγαιναν στα σπίτια κατοίκων για να κάνουν την δουλειά τους.

Από την πλευρά του, o καθηγητής Pαιδιατρικής και μέλος της επιτροπής, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε στο Mega ότι «υπάρχει εξέλιξη στη γνώση όσον αφορά αυτό τον ιό. Μη ξεχνάμε πως υπάρχει ένας μεταλλαγμένος ιός που δεν τον είχαμε μπροστά μας στο πρώτο και δεύτερο κύμα, με διαφορετικά δεδομένα αποδοτικότητας. Έρχεται πάνω σ’ αυτό η κούραση του κόσμου και γι’ αυτό γίνονται οι συζητήσεις για ανάσα ή αναπνοή εκεί που μπορούμε να πάρουμε ανάσα, χωρίς να γίνει χειρότερη κατάσταση».

«Γνωρίζουμε πως σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει πολύ χαμηλότερη μετάδοση συγκριτικά με εσωτερικούς χώρους. Γνωρίζουμε πως εκεί που υπάρχει συνωστισμός είναι μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δηλαδή εάν μπορούμε να βρούμε κάποιες δραστηριότητες που είναι σε εξωτερικούς χώρους και υπάρχει λίγος συνωστισμός…Αν ακολουθήσουμε αυτές τις γραμμές που γνωρίζουμε για τον ιό και τη μετάδοση του ιού θα μπορούμε να πάρουμε κάποια», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση του ωραρίου τα Σαββατοκύριακα στις 21:00.

«Τα κομμωτήρια στο πρώτο και το δεύτερο κύμα λειτούργησαν με ασφάλεια, με ραντεβού, με λίγα άτομα σε εσωτερικούς χώρους με μάσκες οι υπάλληλοι και οι πελάτες, θεωρώ πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια με ασφάλεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν όλα σε εξωτερικούς χώρους

Αλλαγή πλεύσης στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας ζήτησε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος είπε ότι εάν αν συνεχιστεί αυτού του τύπου το lockdown, τα κρούσματα σε ένα μήνα θα αγγίξουν τα 5.000. Για το λόγο αυτό, ζήτησε – μιλώντας στον ΣΚΑΪ – να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να διοχετευτεί η ενέργεια των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.

«Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν,  δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια. Επειδή μέσα στα σπίτια, τα πράγματα δεν είναι συντεταγμένα, ο κόσμος δε φοράει μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι. Σε ανοιχτό χώρο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, η ανακύκλωση του αέρα γίνεται καλύτερα κι επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρότερη», τόνισε ο καθηγητής.

Όπως είπε ο ίδιος, είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφέ και οι ταβέρνες σε εξωτερικούς χώρους για να συναντιούνται εκεί όσοι θέλουν, παρά σε σπίτια. «Να κάνουμε δραστηριότητες συντεταγμένα, προσεκτικά, αλλά όχι χαλαρά, κάπου που έχουμε μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης. Δεν δίστασε να εκφράσει τη διαφωνία του με τις εισηγήσεις συναδέλφων του για παράταση του lockdown, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει το παρόν μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν είναι βιώσιμο.

«Δε συμμερίζομαι καθόλου τους συναδέλφους μου, οι οποίοι λένε περιμένετε άλλες 10 μέρες και θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν. Με ποια λογική; Γιατί δεν έχουν πέσει μέχρι τώρα;  Ακόμα κι αν δε συμφωνούν με αυτό που προτείνω εγώ, πρέπει να προταθεί κάτι άλλο. Γιατί τα μέτρα που ισχύουν τώρα δεν είναι βιώσιμα. Αν διατηρηθεί αυτό το lockdown, σε έναν μήνα θα είμαστε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επομένως κάτι πρέπει να αλλάξει. Η θα κλείσουμε και θα σφραγίσουμε όλες τις πόρτες όπως έκαναν στη Γουχάν, που δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, ή θα πάμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή γενετικής, το άνοιγμα θα πρέπει να είναι προσεκτικό και οι πολίτες να μπουν σταδιακά στη λογική ότι δεν ανοίγουμε επειδή είμαστε καλά, αλλά ανοίγουμε για να διοχετεύσουμε την ενέργεια δραστηριότητες, οι οποίες είναι λιγότερο μεταδοτικές, δηλαδή σε εξωτερικούς χώρους, και πιο συντεταγμένα.

Απαντώντας, δε, στις ανησυχίες που εκφράζονται πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριοτήτων με τα κρούσματα να είναι πάνω από 3.000, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα lockdown που θεωρητικά δεν κινείται τίποτα, εκτός από κάποιους εργαζόμενους, και τα κρούσματα ανεβαίνουν σαν να μην υπάρχει lockdown, όπως σε περιόδους που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά. Επομένως δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.