ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άρωμα γυναίκας στο ΝΑΤΟ: Αυτές είναι οι υποψήφιες να αντικαταστήσουν τον Στόλτενμπεργκ

1 min read

Αν αναλάβει γυναίκα τη θέση της ΓΓ της Συμμαχίας, θα είναι η πρώτη φορά που τα ηνία του ΝΑΤΟ φεύγουν από ανδρικά χέριαmessenger sharing button

Μεταξύ δύο γυναικών, φαίνεται πως θα γίνει η επιλογή για τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, που θα παραλάβει τα ηνία της συμμαχίας από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, η επταετής θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το προσεχές έτος.

Το θέμα της διαδοχής του πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας, δεν αποκλείεται να τεθεί στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία σηματοδοτεί την δυναμική «επιστροφή της Αμερικής» στο παιχνίδι των διεθνών συμμαχιών μετά την πολιτική αποστασιοποιήσεως του Ντόναλντ Τραμπ και τις γνωστές απόψεις του για την σημασία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Παρά την «βαριά» ατζέντα της Συνόδου – από την στάση έναντι Ρωσίας και Κίνας και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Λευκορωσία μέχρι το θέμα της αποχώρησης των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά και τα προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία – το ζήτημα του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ αναμένεται να θιγεί και τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι εκείνα της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και της Ιταλίδας Φεντέρικα Μογκερίνι, πρώην επί κεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και νυν πρυτάνεως του College d’Europe στην Μπρυζ.

Έχει ακουσθεί και το όνομα του πρώην ΓΓ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας και για ένα βραχύ διάστημα πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, αλλά η υποψηφιότης αυτή δεν φαίνεται πολύ ισχυρή.

Τα τρία ονόματα προέκυψαν μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της G7 στο Λονδίνο. Όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ η Τερέζα Μέι, που αντικαταστάθηκε προ διετίας στη Ντάουνινγκ Στρητ από τον Μπόρις Τζόνσον κλείνει τα 65 τον Οκτώβριο, προωθείται από το Λονδίνο για το ΝΑΤΟ εν μέρει, όπως γράφει η Repubblica, επειδή η Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ, επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της ως παγκόσμιας δυνάμεως στην διεθνή σκηνή αναλαμβάνοντας το τιμόνι ενός μεγάλου διεθνούς οργανισμού, όπως το ΝΑΤΟ με τα 30 κράτη μέλη του.

Η Ιταλία από την άλλη, ο πέμπτος μεγαλύτερος συνεισφέρων στο ΝΑΤΟ και με μια από τις πολυαριθμότερες στρατιωτικές δυνάμεις στην ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αφγανιστάν, προωθεί τα δικά της πρόσωπα. Και αν μέχρι πριν από μερικούς μήνες κυκλοφορούσε το όνομα του Ματτέο Ρέντσι, το τελευταίο διάστημα ακούγεται εκείνο του Ενρίκο Λέτα, που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ευρώπη και την Ουάσιγκτον, αλλά και εκείνο της Μογκερίνι, ως γυναίκας υποψηφίου.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που τα ηνία του ΝΑΤΟ βρέθηκαν σε ιταλικά χέρια ήταν πριν από μισό αιώνα, όταν ΓΓ της συμμαχίας ήταν ο φιλελεύθερος πρώην υπουργός Πολέμου της Ιταλίας, Μάνλιο Μπρόζιο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.