ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αρμενία: Ο πρόεδρος αρνείται να υπογράψει την αποστράτευση του αρχηγού του στρατού, η κρίση επιδεινώνεται

1 min read

Ερεβάν, 27 Φεβρουαρίου 2021 ( AFP ) – Ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν αρνήθηκε το Σάββατο να υπογράψει την διαταγή του πρωθυπουργού για απόλυση του αρχηγού του στρατού, επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω την πολιτική κρίση στη χώρα, όπου μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά.

«Ο πρόεδρος, στο πλαίσιο των εξουσιών που του έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα, επέστρεψε το κείμενο (που διατάζει την απόλυση του αρχηγού του στρατού) με αντιρρήσεις», εξήγησε η Προεδρία σε μια δήλωση. Η πολιτική κρίση «δεν μπορεί να επιλυθεί με συχνές αλλαγές αξιωματούχων», πρόσθεσε.
.
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, δημοσίευσε στο Facebook ότι θα επιστρέψει αυτήν τη διαταγή στην προεδρία, τονίζοντας ότι η απόφασή του δεν εκτόπισε «καθόλου» τη κρίση.
.
Αυτή η επιδείνωση της κατάστασης ήρθε καθώς μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ερεβάν το Σάββατο για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα, προκειμένου να πετύχουν τη παραίτηση του πρωθυπουργού, που επικρίνουν για την ήττα στο πόλεμο του φθινόπωρου 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τότε που ο κ. Πασινιάν δέχτηκε τον Νοέμβριο, πιεσμένος και εξαναγκασμένος, την συμφωνία ειρήνης που πρότεινε η Μόσχα, επικυρώνοντας έτσι μια ταπεινωτική ήττα εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.
.
Η κρίση που υπέβοσκε έκτοτε βίωσε μια θεαματική αναπήδηση με την έκκληση του γενικού επιτελείου για παραίτηση του κ. Πασινιάν.

Ο τελευταίος κατήγγειλε τότε μια απόπειρα πραξικοπήματος, διέταξε την απόλυση του αρχηγού του στρατού, Ονίκ Γκασπαριάν, ​​και συγκέντρωσε περίπου 20.000 υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα Ερεβάν.
Η αντιπολίτευση απάντησε την Πέμπτη και Παρασκευή συγκεντρώνοντας χιλιάδες διαδηλωτές για να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Πασινιάν.

Το Σάββατο, διαδηλωτές διαδήλωσαν ξανά στο κέντρο του Ερεβάν, με πολλούς να τους ενθαρρύνουν από τα παράθυρά τους ή από τα μπαλκόνια τους.

Στις 7:30 μ.μ. (3:30 μ.μ. GMT ), η πομπή έφτασε μπροστά από το Κοινοβούλιο, όπου μερικοί διαδηλωτές δημιούργησαν μια κατασκήνωση, παρατήρησε δημοσιογράφος του AFP .

Περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκεί νωρίτερα την ημέρα, καλώντας τους βουλευτές να δράσουν.

«Ο Πασινιάν πρέπει να φύγει για το καλό της χώρας μας, γιατί είναι πολύ αδυναμομένος σήμερα. Κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά», δήλωσε στο AFP η Βέρα Σιμονιάν, μια 28-ετών διαδηλώτρια.

– «Ταπεινωτική συμφωνία» –

Ο πρώην πρωθυπουργός Vazgen Manoukian, ο οποίος αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση για να αντικαταστήσει τον Νίκολ Πασινιάν, δήλωσε στο πλήθος ότι αναμένει η πολιτική κρίση να «επιλυθεί εντός δύο έως τριών ημερών».

«Σήμερα, ο Πασινιάν δεν έχει υποστήριξη. Καλώ τις υπηρεσίες ασφαλείας και την αστυνομία να ενταχθούν στον στρατό, και να υποστηρίξουν τον στρατό», πρόσθεσε
.
Ο Νίκολ Πασινιάν «πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την ήττα στον πόλεμο, για την υπογραφή μιας ταπεινωτικής συμφωνίας», δήλωσε στο AFP  ο Arut Zakaryan, ένας κλειδαράς 53 ετών στη διάρκεια της διαδήλωσης του Σαββάτου.
.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2018 μετά από μια ειρηνική επανάσταση, υπήρξε στόχος εκκλήσεων για παραίτηση μετά την ήττα στον πόλεμο για τον έλεγχο της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον περασμένο Νοέμβριο.

Εκείνη την εποχή, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μιας πανωλεθρίας, ο στρατός ζήτησε από τον αρχηγό της κυβέρνησης να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός που είχε διαπραγματευτεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η οποία περιελάμβανε σημαντικές εδαφικές απώλειες για το Ερεβάν.
.
Ενώ το ουσιώδες της αρμενικής αποσχιστικής περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει επιβιώσει, η Αρμενία έχασε τη συμβολική πόλη Σούσσι, καθώς και ένα σμάλτο αζερικών εδαφών που περιβάλλει την περιοχή. Σε έξι εβδομάδες, ο πόλεμος σκότωσε περίπου 6.000 ανθρώπους.

Ο στρατός υποστήριζε μέχρι τώρα τον πρωθυπουργό, αλλά τον εγκατέλειψε αυτήν την εβδομάδα μετά την απόλυση ενός ανώτερου αξιωματικού που επέκρινε τους ισχυρισμούς του κ. Πασινιάν ότι η ήττα οφείλεται εν μέρει στην αναποτελεσματικότητα ενός ρωσικού οπλικού συστήματος, των εκτοξευτών πυραύλων Iskander.

Το αρμενικό επιτελείο ζήτησε τότε την παραίτηση του κ. Πασινιάν, κρίνοντας ότι «δεν ήταν  πλέον σε θέση να λάβει τις πρέπουσες απαραίτητες αποφάσεις».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.