ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αργούν τα πρώτα εμβόλια; Tι κάνουν οι επιστήμονες και τι λένε οι Ισραηλινοί (video)

1 min read

Δεν άφησε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, εκτιμώντας ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα καθυστερήσει, καθώς τα πρώτα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από του χρόνου, αλλά και πάλι δεν θα επαρκούν.

Μιλώντας στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Σπύρος Φιλιώτης εξήγησε ότι ναι μεν γίνονται κλινικές μελέτες και για εμβόλια και για θεραπείες, αλλά «το εμβόλιο θα καθυστερήσει, και η παραγωγή για 7 δισ. εμβόλια θέλει μια δεκαετία». Όπως είπε, μόνο για τις ευπαθείς ομάδες απαιτούνται 1 δισ. εμβόλια, ενώ σημείωσε ότι εφόσον πετύχουν οι μελέτες, τα εμβόλια μπορεί να αρχίσουν να είναι διαθέσιμα σε έναν χρόνο από σήμερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μεγάλος ο αριθμός τους.

Επίσης, ο Σπύρος Φιλιώτης υποστήριξε ότι υπάρχει ένα παλαιότερο φάρμακο, το οποίο είχε αναπτυχθεί για τον Έμπολα, και οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ενάντια στον κορωνοϊό, ιδίως σε βαριά νοσούντες. Προς αυτόν τον σκοπό διεξάγονται έρευνες στην Κίνα. «Αν αυτές πετύχουν, μπορεί το καλοκαίρι να ξέρουμε ότι ένα παλιό φάρμακο είναι θεραπεία και γίνεται καλά ο ασθενής που είναι σε κρίσιμο στάδιο» πρόσθεσε. Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει 2,5 δισ. ευρώ σε ερευνητικά κέντρα της γηραιάς ηπείρου για την αντιμετώπιση του ιού.

Ελπίδα με τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αποδύεται σε αγώνα δρόμου για να παρασκευάσει το εμβόλιο που θα θωρακίσει τους πληθυσμούς έναντι του Covid-19, που είναι σοκαριστικά μεταδοτικός αλλά και επιβαρυντικός για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με εύθραυστη υγεία. Μέχρι τότε, ωστόσο, οι γιατροί πειραματίζονται με υπάρχοντα φάρμακα για να σώσουν τους ασθενείς που δίνουν μάχη στις Εντατικές και μερικά από αυτά έχουν κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πριν από λίγες εβδομάδες μεταδόθηκε μια είδηση από την Ταϊλάνδη ότι ένας συνδυασμός φαρμάκων για τη γρίπη και φαρμάκων κατά του ιού HIV βοήθησαν μια ασθενή. Στη γυναίκα χορηγήθηκαν από τους γιατρούς το φάρμακο κατά της γρίπης Oseltamivir και οι δύο δραστικές ουσίες για τον ΗΙV, lopinavir και ritonavir. Μέσα σε 48 ώρες δεν ήταν πλέον δυνατόν να ανιχνευτεί στην ασθενή ο κορωνοϊός.

Από την Κίνα ήρθε επίσης η είδηση ότι ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Προφανώς η δραστική ουσία chloroquin έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ασθενείς στην Κίνα.

Οι γιατροί έχουν κάποια ελπίδα -μεταξύ άλλων- για ένα φάρμακο κατά των ιών, που χρησιμοποιείται κατά των λοιμώξεων από τον Έμπολα. Η δραστική ουσία remdesivir πρόκειται να δοκιμαστεί τον Μάρτιο σε σχεδόν 1.000 ασθενείς στην Ασία και σε άλλες χώρες που επλήγησαν μέτρια ή σοβαρά από τον κορωνοϊό. Αυτό ανακοινώθηκε από αμερικανική εταιρία, η οποία προτίθεται να ελέγξει την δραστικότητα της ουσίας αυτής κατά του ιού.

Τέλος, δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες στις ΗΠΑ ετοιμάζονται να κάνουν κλινικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστώσουν αν ένα φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του νέου

Στο Ισραήλ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, οι ισραηλινοί επιστήμονες πραγματοποίησαν πρόσφατα σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του ιού, η οποία οδηγεί σε βελτιωμένη διαγνωστική ικανότητα, παραγωγή αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη τον ιό, αλλά και την παρασκευή εμβολίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία απαιτεί μια σειρά δοκιμών και πειραμάτων που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς μήνες πριν το εμβόλιο θεωρηθεί ασφαλές για χρήση στον άνθρωπο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.