ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποσύρονται τα Αμερικανικά Στρατεύματα από το Αφγανιστάν έπειτα από την Συμφωνία Ειρήνης ΗΠΑ-Ταλιμπάν

1 min read

Wasington -Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει να αποχωρούν από το Αφγανιστάν, όπως προβλέπεται από την Ειρηνευτική Συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ την Δευτέρα. Στην Καμπούλ κυριαρχεί πολιτικό χάος λόγω της Συμφωνίας. 

Χιλιάδες στρατεύματα αποχωρούν από την περιοχή όπως είχε προγραμματιστεί, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να τα αντικαταστήσουν, καθώς σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό δυνάμεων στην χώρα -από 13.000 σε 8.600- ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος μίλησε στο AssociatedPress με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Η αποχώρηση λαμβάνει χώρα καθώς οι αντίπαλοι ηγέτες του Αφγανιστάν ορκίστηκαν σε ξεχωριστές τελετές την Δευτέρα , δημιουργώντας ένα κλίμα ειρήνης, σηματοδοτώντας την απεμπλοκή των ΗΠΑ από τον πόλεμο των 18 ετών.

Η οξύτατη διαφωνία μεταξύ του προέδρου Ασράφ Γκανί, ο οποίος ανακυρήχθη νικητής των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου και του αντιπάλου του Αμπντουλάχ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία αποτελέσματος, απειλεί να καταστρέψει τα επόμενα ειρηνικά βήματα της  συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν, διακινδυνεύοντας το ξεκίνημα νέου κύκλου βίας.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν συνδέσει την απόσυρσή τους με την πολιτική σταθερότητα στο Αφγανιστάν ή με το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών, αντιθέτως αποχωρούν βάση της συμφωνίας μτ τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με την οποία ”οι Ταλιμπάν θα αποτρέπουν οποιοδήποτε μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης (συμπεριλαμβανομένης και της Αλ-Κάιντα) να βάλει έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Αφγανικό έδαφος”.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάικ Εσπέρ δήλωσε στις 2 Μαρτίου πως έχει ήδη εγκρίνει την έναρξη της απόσυρσης, οι οποία θα συντονιζόταν από τους στρατιωτικούς διοικητές στο Αφγανιστά. 

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: MilitaryTimes.com

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.