ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποστρατικοποίηση των νησιών «διά της πλαγίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Η Παράδοση τεθωρακισμένα ΤΟΜΑ BMP-1 στην Ουκρανία

1 min read

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της γερμανικής πρότασης για μεταφορά των μοναδικών ΤΟΜΑ που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά BMP-1P, περί τα 130 συνολικά, στην Ουκρανία και αντικατάστασή τους με γερμανικά Marder-1A3 ή Α5.

Tα ερωτηματικά δεν εστιάζονται στο αν είναι καλύτερα ή χειρότερα τα BMP-1P από τα γερμανικά ΤΟΜΑ (αλλού υπερτερούν τα ρωσικά, αλλού τα γερμανικά, καθώς είναι περίπου της ίδιας ηλικίας) αλλά κατ’αρχήν στο αν τα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder-1A3/Α5 πρόκειται να μεταφερθούν στα νησιά για να αντικαταστήσουν τα BMP-1!

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες είναι ότι ΔΕΝ θα μεταφερθούν στα νησιά, αλλά θα ενταχθούν στις μονάδες των Leopard-2HEL/A4 στον Έβρο ή σε μικτά μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων με Leopard-1A5 (για τα οποία η Γερμανία παίρνει εντός των επόμενων μηνών από την Ελλάδα «χρυσό» συμβόλαιο 2 δισ. για να εκσυγχρονιστούν!).

Και αυτό μπορεί επιχειρησιακά να είναι το λογικό αφού τα Marder-1 έχουν το ίδιο σασί με τα Leopard-1 και συνεπώς πολλά ανταλλακτικά είναι κοινά, αλλά το θέμα είναι θα μείνει στις μονάδες Πεζικού στα νησιά;

Η απάντηση από πηγές του ΓΕΣ είναι ότι «Θα αντικατασταθούν με Μ113».

Ναι, αλλά τα BMP-1 μπορούσαν να σταματήσουν μια απόβαση, μπορούσαν να καταφέρουν ακόμα και καίριο κτύπημα στα τουρκικά αποβατικά με το πυροβόλο των 76 χλστ.

Tα Μ113 είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), όχι ΤΟΜΑ, δηλαδή Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης οπλισμένα με πυροβόλο. Και βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς «Το πυροβόλο των 20 χλστ. των Marder-1 με καταγωγή από τον Β’ΠΠ θα έκανε την διαφορά στα νησιά;».

Ναι, θα υπήρχε ένα αυτόματο πυροβόλο που υπό συνθήκες θα προσέφερε σε ακτίνα μέχρι τα 3 χλμ. περισσότερα και από το ρωσικό πυροβόλο των 76 χλστ.

Άλλωστε το διαμέτρημα των 20 χλστ. έχει υπηρετήσει επί δεκαετίες και ακόμα υπηρετεί σε ορισμένα νησιά ως αντιαεροπορικό/αντιαποβατικό πυροβόλο (το RH-202).

Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν ότι δίνουμε τα BMP-1, το ζήτημα είναι ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν στα νησιά, όπως δεν πρόκειται να αντικατασταθούν και οι ρουκέτες των 122 χλστ. των ρουκετοβόλων RM-70 που στείλαμε στην Ουκρανία, τα αντιαρματικά RPG-18 που επίσης αφαιρέθηκαν από αποθήκες των νησιών, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ110 που αποσύρονται για συντήρηση και δεν επιστρέφουν κλπ.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αποστρατικοποιούν «με το γάντι» τα νησιά, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Άγκυρα.

Και μια καλή απάντηση θα ήταν στο ερώτημα «Με ποιο ΤΟΜΑ θα αντικατασταθούν τα BMP-1 στα νησιά;».

Οι διαρροές από το ΥΠΕΘΑ ότι «ήταν παλιά και είχαν προβλήματα συντήρησης και διαθεσιμότητας» είναι απλά ψευδείς.

Ίδια ηλικία με τα Marder-1 έχουν και βέβαια οι στρατιωτικοί στα νησιά ξέρουν να τα χειρίζονται και να τα συντηρούν άριστα.

Ακόμα και αν πήγαιναν (που δεν θα πάνε) τα γερμανικά Marder-1 στα νησιά, σε πόσα χρόνια θα μάθαιναν να τα χειρίζονται στο ίδιο επίπεδο και να εντάσσονται στην εφοδιαστική αλυσίδα χωρίς πρόβλημα;

Γιατί τα νησιά, ακόμα και αν πήγαιναν εκεί τα Marder-1 θα έμεναν τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς ΤΟΜΑ. Γιατί άλλο να ενταχθεί σταδιακά ένα νέο σύστημα με την σταδιακή απόσυρση του προηγούμενου και άλλο να φύγει το παλιό μέσα σε μία νύχτα και να έρθει μετά από μερικούς μήνες ένα άλλο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στον Ελληνικό Στρατό.

»Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για τη συμφωνία»

Να ενημερώσει τα κόμμα για τη συμφωνία καλεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. την κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του: «Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».

Εξηγήσεις από το Υπουργείο Άμυνας ζητά, από την πλευρά του, το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του για την αποκάλυψη του Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα πρόκειται να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι “απογειώνει” την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη τύπου. Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.