ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία: Κρίσιμη η σύνοδος των ΥΠΑΜ της Ομάδας Επαφής

1 min read

Διερωτάται η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zacharova αν η Δύση θα δώσει και πυρηνικά στην Ουκρανία, σχολιάζοντας δήλωση της von der Leyen

Θα δώσει άραγε και πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία διερωτάται η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σχολιάζοντας δήλωση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen ότι πρέπει να δοθεί οποιοδήποτε όπλο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί, τη στιγμή που η Δύση καλείται να αποφασίσει εάν θα προμηθεύσει το Κίεβο με τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard και με άλλα σύγχρονα τανκ, όπως και περισσότερα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot.

Αποφάσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, το Βερολίνο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με έντονες επιφυλάξεις και σκεπτικισμό την αποστολή των Leopard αν και εντείνονται οι πιέσεις πολλών δυτικών κρατών για την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας με όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα όπλα.

Ήδη στη Δύση είναι σε εξέλιξη πολλές διπλωματικές επαφές και συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αν και οι οριστικές αποφάσεις μάλλον αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στην αεροπορική βάση Ramstein της Γερμανίας, όπου θα συνέλθει η διεθνής ομάδα επαφής για την Ουκρανία.

Και πυρηνικά;

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα ότι η ομάδα επαφής για την Ουκρανία που θα συναντηθεί την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στη Γερμανία θα κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ζήτησε να τους δοθεί οποιοδήποτε όπλο μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
«Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen ζήτησε να δοθεί στην Ουκρανία οποιοδήποτε όπλο μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Άραγε και πυρηνικό;» διερωτάται η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Έτοιμη να δώσει Leopard και Patriot η Δύση

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουκρανία είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσει τα γερμανικά σύγχρονα άρματα μάχης, Leopard ενώ φέρεται να έχει διασφαλίσει και δεσμεύσεις για την παροχή περισσότερων αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.
Η Ουκρανία υποστηρίζει πως εάν αποκτήσει τα Leopard, τότε οι δυνάμεις της θα αποκτήσουν σημαντική ισχύ και θα μπορέσουν αφενός να αντιμετωπίσουν μια νέα ρωσική εισβολή και αφετέρου να ανακαταλάβουν εδάφη που βρίσκονται υπό τη ρωσική κυριαρχία.
Μέχρι στιγμής το Βερολίνο εμφανίζεται επιφυλακτικό στο να δώσει Leopard στην Ουκρανία, αν και αυτό αναμένεται να είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει το νέο υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius.
Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο Πέμπτη 19/1 ο Pistorius με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Lloyd Austin, η οποία θα προγηθεί της συνεδρίασης της ομάδας επαφής στο Ramstein.

Μ. Βρετανία: Δεν θα εγκαταλείψουμε τους Ουκρανούς

Το κλίμα που επικρατεί στη Δύση περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας James Cleverly, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον, είπε πως οι σύμμαχοι πρέπει να εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στην Ουκρανία.
Μάλιστα δικαιολόγησε την την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία με στόχο, όπως είπε, να βοηθηθεί η χώρα «να απωθήσει» τη Ρωσία.
«Το μήνυμα που στέλνουμε πρόεδρο Putin είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι στην υπεράσπιση των Ουκρανών μέχρι τη νίκη τους» είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε λόγο για «ηθική υποχρέωση» της Μ. Βρετανίας.
«Αυτό που πρέπει να κατανοήσει ο Putin είναι ότι θα έχουμε τη στρατηγική ανθεκτικότητα να μείνουμε στο πλευρό των Ουκρανών μέχρι να εκπληρωθεί ο στόχος και το καλύτερο που μπορεί να κάνει για να σώσει τις ζωές των στρατιωτών του είναι να το αναγνωρίσει.
Θα κοστίσει πολύ περισσότερο σε ανθρώπινες ζωές και χρήματα, αν αφήσουμε αυτό τον πόλεμο να διαρκέσει πολύ» υποστήριξε ο Cleverly μιλώντας στο Center for Strategic and International Studies, τονίζοντας ότι «αν ο Putin πίστευε για μία στιγμή ότι ο κόσμος θα εγκατέλειπε την Ουκρανία (…), τότε έκανε για ακόμη μία φορά ένα κολοσσιαίο λάθος κρίσης».
Υπενθυμίζεται πως η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να προσφέρει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία. 

Εκκλήσεις για περισσότερους Patriot

Εν τω μεταξύ, εντείνονται και οι εκκλήσεις να δοθούν περισσότεροι Patriot στην Ουκρανία.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte παρουσίασε τα σχέδια της Ολλανδίας να προσφέρει το σύστημα Patriot στην Ουκρανία, κάτι για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί ΗΠΑ και Γερμανία.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η εκπαίδευση των Ουκρανών στο σύστημα Patriot θα απαιτήσει μια περίοδο τουλάχιστον 10 εβδομάδων.

Δεν στέλνει όπλα η Ουγγαρία

Την απόφαση της να μη στείλει όπλα στην Ουκρανία έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ουγγρική μειονότητα που ζει στη δυτική Ουκρανία ανακοίνωσε η Ουγγαρία.
«Αποφασίσαμε να μην δώσουμε όπλα στην Ουκρανία, αλλά να βοηθήσουμε μόνο με ανθρωπιστικούς όρους.
Δεν θα δώσουμε όπλα, γιατί αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο μέσω του δυτικού τμήματος της Ουκρανίας, όπου ζει σημαντικός αριθμός Ούγγρων.
Δεν το κάνουμε λοιπόν, διότι δεν θέλουμε αυτή η κοινότητα να γίνει στόχος σε οποιαδήποτε επίθεση» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο Szijjártó υποστήριξε ότι η Ουγγαρία είναι υπέρ του τερματισμού της ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω συζητήσεων και διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.