ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απόψε τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών

1 min read

Ενώπιος ενωπίω με τη συνείδησή του θα βρεθεί καθένας και καθεμιά από τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου που θα κληθεί τα μεσάνυκτα να πει το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών

Έφτασε η μεγάλη μέρα όπου έρχεται για ψηφοφορία στη Βουλή η περίφημη συμφωνία των Πρεσπών.

Ενώπιος ενωπίω με τη συνείδησή του θα βρεθεί καθένας και καθεμιά από τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου που θα κληθεί τα μεσάνυχτα να πει το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η επικύρωση της συμφωνίας τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, μπορεί μεν να ικανοποιεί τον ξένο παράγοντα, οι εκπρόσωποι του οποίου πιέζουν αφόρητα την ελληνική πολιτική τάξη προς αυτή την κατεύθυνση, πλην, όμως, μια τέτοια εξέλιξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού που αντιτίθεται στην επιζήμια για εθνικά μας συμφέροντα Συμφωνία.

Οι οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο, παρόλο που ενισχύονται από τις νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο προσκήνιο για την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης Τσίπρα στις απαιτήσεις των γειτόνων και των υποστηρικτών τους από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεν φαίνονται ικανές να αντιστρέψουν τη ροή των πραγμάτων.

Προσκρούουν, όπως και η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών, στην επιμονή της ιστορικά πιο παρδαλής πλειοψηφίας «προθύμων» βουλευτών να συνδράμουν στην υιοθέτηση της Συμφωνίας που δίνει πιστοποιητικό «μακεδονικότητας» στην εθνικότητα και τη γλώσσα του συνονθυλεύματος των κατοίκων της γειτονικής χώρας.

152, 153 ή 154;

Έτσι, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει αργά τη νύκτα στη Βουλή όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διήμερη συζήτηση, η Συμφωνία αναμένεται να γίνει δεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Θα συγκεντρώσει, με βάση τους υπολογισμούς, μεταξύ 152 και 154 «ναι». Κι αυτό καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι αποσκιρτήσαντες από τους ΑΝΕΛ -Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος-, καθώς και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και όσοι από το διαλυθέν Ποτάμι ακολουθούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη και συγκεκριμένα πλην ίδιου του αρχηγού του κόμματος οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στην αξιωματική αντιπολίτευση έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος για να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «ζύγισε» τα υπέρ και κατά μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και εν τέλει εκτίμησε ότι δεν παρίσταται ανάγκη για να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής πρότασης.

Γιατί δεν έριξε η ΝΔ στη μάχη το όπλο της δυσπιστίας

Οι λόγοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρησαν για τη λήψη της απόφασης να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το «όπλο» στην παρούσα φάση, ήταν, κατά βάση, οι εξής δύο:

-Πρώτον, κρίθηκε ατελέσφορο μέτρο, αφού δεν επρόκειτο να αλλάξουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 151 ναι στο αίτημα για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του. Κανείς από αυτούς δεν επρόκειτο να αλλάξει την ψήφο του, εκτίμησαν στην Νέα Δημοκρατία και έλαβαν ακόμη υπόψη τους και το γεγονός ότι για να τελεσφορήσει η πρόταση δυσπιστίας δεν απαιτείται η συγκέντρωση της πλειοψηφίας, αλλά αυτή σε κάθε περίπτωση απαιτείται από το Σύνταγμα να είναι τουλάχιστον με 151 ψήφους.

-Δεύτερον, κρίθηκε ότι οι δηλώσεις τόσο του Πάνου Καμμένου όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη ότι θα υπερψήφιζαν τη γαλάζια πρόταση ήταν «ανέξοδες», καθώς και ο ένας και ο άλλος θα το έκαναν ως «άλλοθι», ενώ στην πραγματικότητα δεν έκαναν τίποτε όταν μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο μεν αρχηγός των ΑΝΕΛ στήριξε μέχρι πρόσφατα τον κ. Τσίπρα, δίνοντας του ακόμη και «δανεικούς» βουλευτές για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ ο βουλευτής του Κώστας Ζουράρης που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά καταψηφίζει τις Πρέσπες δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής της ΝΔ. Ο δε επικεφαλής του Ποταμιού παρέχει έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση με την ψήφο που είναι έτοιμος να δώσει στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παραβιάστηκαν οι εθνικές γραμμές

Παρά ταύτα, πάντως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διατήρησε ακόμη και χθες τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης προς τη Συμφωνία και έθεσε προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές. «Oι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε: «Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».

Με δηκτικό τρόπο προς την κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του Έθνους που καλούνται να ψηφίσουν για τη Συμφωνία, επισημαίνοντας τα εξής: «Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;».

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται σήμερα να δημοσιοποιηθεί γραπτή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, σύμφωνα με όσα λέγονται στο παρασκήνιο, θα ταχθεί κατά της Συμφωνίας με πιο καθαρό τρόπο από όσο το είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο ότι με διαρροή είχε δηλώσει σύμφωνος με την κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη που ήταν υπουργός Εξωτερικών, επί των ημερών της διακυβέρνησή του.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανό κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ακρόπολη

 

Αυξήσεις στα τσιγάρα – Πότε, πόσο και σε ποια

 

Καιρός: Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

 

Νοσηρή υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκου από τη γιαγιά του, καταγγέλλει η μητέρα του παιδιού

Δημοσίευση στα Social Media