ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκάνδαλο ΑΣΕΠ στην προκήρυξη για πρόεδρο και αντιπροέδρους της ΕΛΤΕ – Ρουσφέτι σε Σταϊκούρα

1 min read

Σε απίστευτες μεθοδεύσεις προέβη το ΑΣΕΠ στη διαδικασία προκήρυξης των θέσεων για νέο ΔΣ της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων).
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ίδια την προκήρυξη που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ΕΛΤΕ έχει γίνει απροκάλυπτη παρέμβαση από το Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα η προκήρυξη αναφέρει στα έχοντας υπό όψιν ότι έχει λάβει «και τα με ημερ. 15-11-2021 και 06-12-2021 ηλεκτρονικά μηνύματα (Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας) σχετικά με το περιεχόμενο της παρούσας πρόσκλησης».
Ωστόσο η εγκύκλιος εφαρμογής για την επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο τομέα του Νόμου 4735/2020 προβλέπει ρητά ότι την διαδικασία εκκινεί ο φορέας, εν προκειμένω η ΕΛΤΕ χωρίς καμία εμπλοκή τρίτου καθώς ο φορέας είναι αυτός που περιγράφει τα προσόντα για τη θέση με βάση το νομικό πλαίσιο που τον διέπει.
Πέραν αυτού όμως όπως προκύπτει από τη Διαύγεια η Πρόσκληση που δημοσιεύτηκε για την πλήρωση των θέσεων αποτελεί Ορθή Επανάληψη.
Στην πρώτη πρόσκληση όμως υπάρχει κάτι ενδιαφέρον και συγκεκριμένα στα έχοντας υπό όψιν αναφέρεται επί λέξη «Το έγγραφο με αρ. πρωτ. 2847ΟΙΚ./07-12-2021 με το οποίο βεβαιώνεται η συμφωνία του φορέα με το περιεχόμενο της παρούσας πρόσκλησης».

Η «συμφωνία» απλά εξαφανίστηκε

Στο δεύτερο έγγραφο που αποτελεί και τη δημοσίευση της πρόσκλησης η συμφωνία του φορέα έχει απλά εξαφανιστεί και έχει προστεθεί η παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το ΑΣΕΠ επιχείρησε λάθρα να αναγράψει ότι συμφωνεί η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης στα προσόντα που είχε καθορίσει για τις θέσεις αλλά όταν εκδηλώθηκε αντίδραση στην προκήρυξη περιέλαβε τα … μέιλ από το ΥΠΟΙΚ.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΟΙΚ παρεμβαίνει άκομψα στην ΕΛΤΕ καθώς αμέσως μετά την αλλαγή κυβέρνησης το 2019 ο νυν Πρόεδρος κ. Παπαδέας δέχτηκε τηλεφώνημα από τον ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρα ο οποίος του ζήτησε να παραιτηθεί για να εισπράξει μια μεγαλοπρεπή άρνηση (του απάντησε «Πήγαινε στη Βουλή να με παραιτήσεις») καθώς ούτε τέτοιο δικαίωμα είχε ο ΥΠΟΙΚ ούτε τη δυνατότητα από το νόμο να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο μιας Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής.

Η φίλη του Χρήστου Σταϊκούρα

Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι ο κ. Σταϊκούρας ήθελε να διορίσει στη θέση του Προέδρου την στενή του φίλη και συνάδελφό του Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σάνδρα Κοέν.
Φαίνεται όμως ότι θα το πετύχει σήμερα με τη βοήθεια του ΑΣΕΠ καθώς η διαφωνία της ΕΛΤΕ με το ΑΣΕΠ αφορούσε στον καθορισμό αυξημένων προσόντων σε επίπεδο ελεγκτικής (πχ πτυχίο ACCA, χρόνια προϋπηρεσίας) τα οποία προφανώς δεν μπορούσαν να καλύψουν οι φίλοι Καθηγητές του κ. Χρήστου Σταϊκούρα και κυρίως η κυρία Κοέν.
Ταυτόχρονα η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε αποκλείει έμπειρους και καταξιωμένους ορκωτούς ελεγκτές που έχουν τίτλους ACAA, ΣΟΕΛ και όχι μεταπτυχιακό στη λογιστική το οποίο ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ΕΛΤΕ. Έτσι ένας δόκιμος ορκωτός με μεταπτυχιακό μπορεί να γίνει Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ ενώ δεν μπορεί να γίνει ένα έμπειρος ορκωτός μεγάλης ελεγκτικής εταιρίας.ορκωτού.
Ουσιαστικά η προκήρυξη διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μπορεί να καταλάβει τη θέση ένας Καθηγητής Πανεπιστημίου που έχει φωτογραφικά μεταπτυχιακά και διδακτορικά αλλά καμία απολύτως εμπειρία στην ελεγκτική αλλά όχι οι Διευθύνοντες Σύμβουλος των Big Four δηλαδή των PwC, EY, KPMG και Deloitte και άλλοι καταξιωμένοι στο χώρο ορκωτοί ελεγκτές.

Νίκος Καρούτζος
Πηγή .bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.