ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

11 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποκλειστικό: Πώς θα γίνουν οι αγωγές για τα αναδρομικά στις συντάξεις

1 min read

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το κύμα αιτήσεων και αγωγών στα Ταμεία για τα αναδρομικά παράνομων μειώσεων που επιβλήθηκαν σχεδόν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους είτε με μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 είτε με κατάργηση Δώρων από κύριες και επικουρικές και τα διεκδικούμενα ποσά ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ όπως αναφέρουν τα κείμενα των αγωγών που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Τα δε αναδρομικά ανατρέχουν στο διάστημα από 1/1/2013 μέχρι και το 2018, δηλαδή ως και μια 5ετία!

Το κείμενο των αγωγών είναι η βάση για να έρθουν πίσω τα λεφτά και ο «Ε.Τ.» της Κυριακής εξασφάλισε και αποκαλύπτει τα δικόγραφα του 2018 για τα αναδρομικά, για να στοιχειοθετήσουν τις απαιτήσεις τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Οι αγωγές φτάνουν σε έκταση και τις 50 σελίδες και μπορούν να υποβληθούν είτε ατομικά είτε ανά ομάδες συνταξιούχων φτάνει να είναι από ομοειδείς φορείς (π.χ. από ΙΚΑ, από ΟΑΕΕ, από Δημόσιο, από Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών).

Οι διεκδικήσεις όπως λέει το ΣτΕ στην απόφαση 2287/2015, δεν μπορούν να ανατρέχουν πριν από τον Ιούνιο του 2015 που έβγαλε αντισυνταγματικές τις περικοπές, αλλά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, εν προκειμένω για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018.

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται με γνωμοδότηση-βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε ότι όσες αποφάσεις δίνουν αναδρομικά από Ιούνιο 2015 και μετά δεν μπορούν να προσβληθούν από τα Ταμεία διότι τα δικαστήρια συμμορφώνονται πλήρως με το «γράμμα» του ΣτΕ. Στην πράξη δεν χωρεί έφεση και τα αναδρομικά πληρώνονται και με πρωτόδικη απόφαση στους συνταξιούχους, για διάστημα διεκδικήσεων από Ιούνιο 2015 και μετά!

Προϋπόθεση είναι να γίνουν αγωγές για να καθοριστούν τα αναδρομικά από τα δικαστήρια.

 

Το όριο των αναδρομικών μπορεί να είναι και πέραν των 3,5 ετών. Τα κείμενα που κατατίθενται και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, πηγαίνουν και σε αναδρομικά από το 2013 μέχρι το 2017 ή το 2018! Και αυτό γιατί οι συνταξιούχοι έχουν το περιθώριο, βάσει νόμου, να διεκδικούν μέχρι 5ετία.

Διαβάστε τη συνέχεια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Δημοσίευση στα Social Media