ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποκλειστικό: Όλες οι αλλαγές στις εγγυήσεις επιχειρηματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες με 7 χρόνια περίοδο χάριτος

1 min read

Ως τις 10 Απριλίου οι αιτήσεις των τραπεζών για συμμετοχή στο σχέδιο – Και η χρηματοδότηση επιταγών στις εγγυήσειςTo εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων βάζει μπροστά ο SSM  και θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσουν την κρίση από τον κορωνοϊό.
Επτά χρόνια θα έχουν περιθώριο για την αποπληρωμή των δανείων οι δανειολήπτες που θα λάβουν δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά σύμφωνα με τους νέους κανόνες για την επιβίωση των επιχειρήσεων που θέτει ο SSM.
Εν τω μεταξύ ως τις 10 Απριλίου οι Ελληνικές τράπεζες -όπως φαίνεται από το σχέδιο εγγύησης δανείων επιχειρήσεων που παρουσιάζει εκ νέου κατ’ αποκλειστικότητα το bankingnews με τη συμπερίληψη των προτάσεων των τραπεζών – θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο ΤΕΠΙΧ για το νέο αυτό πρόγραμμα.
Οι τράπεζες προτείνουν και όπως φαίνεται θα γίνει αποδεκτό το ποσό των εγγυήσεων ανά δάνειο ανέρχεται στο 80% της απάιτησης σε καθυστέρηση ενός εκάστου των δανείων ενώ το όριο εγγύησης του χαρτοφυλακίου των εγγυημένων δανείων διαμορφώνεται έως και το 40% των απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου εγγυημένων δανείων.

Στις εγγυήσεις και οι επιταγές

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΒΝ η συζητήση έχει ανοίξει οι παραπάνω εγγυήσεις να αφορούν και τις επιταγές ώστε το διάστημα των 75+8 ημερών (από την ημερομηνία έκδοσης) μέχρι την αναγγελία των επιταγών του επίμαχου διαστήματος που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα να καλυφθεί από τις ίδιες εγγυήσεις οι οποίες αφορούν το ΤΕΠΙΧ.
Το διαθέσιμο ποσό για δάνεια με εγγύηση δημοσίου κατόπιν μόχλευσης προτείνεται να φθάσει τα 3 δισ. ευρώ- αυτό προτείνουν τουλάχιστον οι τράπεζες- ενώ το Υπουργείο είχε αρχικώς θέσει τον πήχη στα 5 έτη.
Οι τράπεζες προτείνουν επίσης η εγγύηση του Ταμείου να τις καλύπτει για 6 έτη όμως το διάστημα αυτό αναμένεται να φθάσει τα 7 έτη σύμφωνα με τα όσα όρισε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο SSM.
Eπίσης οι τράπεζες δεν επιθυμούν όπως δείχνουν οι διορθώσεις του αρχικού σχεδίου το δάνειο να έχει τη μορφή balloon.
Συγχρόνως ο εποπτικός βραχίονα της ΕΚΤ προχώρησε σε απόφαση τα πιστωτικά ιδρύματα να αναστείλουν τα προγράμματα μείωσης των κόκκινων δανείων που σημαίνει πως οι νέοι στόχοι θα επανατοποθετηθούν αμέσως μετά τη λήξη της πτωτόγνωρης αυτής κρίσης.
Ο SSM ανακοινώνει επίσης πως θα ελαστικοποιήσει τα Διεθνή λογιστικά πρότυπα ώστε να μην λαμβάνονται εκ πρωϊμίου οι προβλέψεις απομειώνοντας τα κεφάλαια των τραπεζών.
 Τα εποπτευόμενα ιδρύματα αναμένουν ότι η τρέχουσα αναταραχή θα επηρεάσει σημαντικά το κεφάλαιο και τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις μέσω λογιστικών αποτελεσμάτων.
Στο πλαίσιο της αποστολής του SSM ως μηχανισμού που εφαρμόζει προληπτική εποπτεία ζητείται από τις τράπεζες  να εξομαλύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την προκυκλικότητα που ενσωματώνεται στα πρότυπα παροχής προβλέψεων για την κάλυψη ζημιών δηλαδή στα IFRS9 ώστε να αποφευχθεί η αστάθεια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σοκ που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κεφάλαιο των τραπεζών αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού..

Χαλαρώνει ο SSM για τα παλιά κόκκινα

Τέλος ο Εποπτικός βραχίοντας της ΕΚΤ ανακοίνωσε πως έχει αναστείλει για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών το κανονιστικό φόρτο για όλες τις εποπτευόμενες τράπεζες. Στα πιστωτικά ιδρύματα έχει ήδη γνωστοποιηθεί πως θα υπάρξει μεγάλη ευελιξία στα σχέδια που αφορούν τη μείωση των παλιών μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες διεθνώς αλλά και στη χώρα μας ήδη από τις 20 Μαρτίου δεν θεωρούν κόκκινα τα δάνεια τα οποία ξεπερνούν σε υπερημέρεια τους τρεις μήνες.
Δείτε το σχέδιο για τια εγγυήσεις των δανείων των επιχειρήσεων εδώ.

πηγη bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.