ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποκλειστικό: Πως θα διεκδικήσετε τα νέα αναδρομικά στις συντάξεις

1 min read

https://1.bp.blogspot.com/-AucEkTqdl68/WjtNgYz1PLI/AAAAAAAAnmQ/jJ57orUOtosmigy17kqmDxQWxe0QxK8dACEwYBhgL/s1600/syntaxiouxoi-500.jpg

Παράνομες μειώσεις από 10 ως και 95 ευρώ το μήνα χρεώνονται στις κύριες συντάξεις εδώ και 18 μήνες από τις περικοπές του νόμου 4093/2012 στα ποσά κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν μαζί με τις επικουρικές ή και τα μερίσματα (για το Δημόσιο) τα 1.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά πρέπει να επιστραφούν σε όσους έχουν αδίκως μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που προβλέπει ο νόμος 4093, αφού πρώτα υπολογιστούν εκ νέου με βάση το πραγματικό άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων και εντοπιστούν διαφορές. Τα διεκδικούμενα αναδρομικά για τους τελευταίους 18 μήνες που παρατηρείται η λαθροχειρία με άδικες και παράνομες μειώσεις στις κύριες συντάξεις ξεκινούν από 180 και φτάνουν ακόμη και τα 1.700 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους που έχουν αποδεδειγμένα μικρότερο άθροισμα συντάξεων και τους αναλογεί μικρότερο ποσοστό μείωσης από το νόμο 4093 (π.χ. 5% αντί 10% που πληρώνουν τώρα).

Για να διεκδικήσουν νέα παρτίδα αναδρομικών όσοι από τους συνταξιούχους διαπιστώσουν ότι έχουν μειώσεις «με καπέλο» θα πρέπει πρώτα να ερευνήσουν αν και πόσα τους κλέβουν και μετά να ζητήσουν με αιτήσεις στα Ταμεία τους (ΕΦΚΑ, Δημόσιο) να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά ποσά της επικουρικής τους και του μερίσματος, όπως αυτά απεικονίζονται στα πρόσφατα (του 2017) ενημερωτικά τους σημειώματα.

Τα Ταμεία υποχρεώνονται να κάνουν τον επανυπολογισμό. Και να διορθώσουν τις κρατήσεις εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Ακολούθως, οι συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πίσω αυτά που τους κράτησαν για όσους μήνες είχαν τις λάθος περικοπές.

Οι μειώσεις του ν. 4093 χρεώνονται αδικαιολόγητα εδώ και 18 μήνες σε κύριες συντάξεις και χωρίς καμία νέα νομοθετική πρόβλεψη που να λαμβάνει υπόψη το νέο άθροισμα συντάξεων που είναι μικρότερο μετά το κούρεμα που έγινε από τον Ιούνιο του 2016 σε επικουρικές 300.000 συνταξιούχων που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ με τις κύριες και σε όλα τα μερίσματα που λαμβάνουν 260.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, πέραν των επικουρικών.

Τα ενημερωτικά συντάξεων έχουν τα νέα και μικρότερα ποσά, αλλά τα αρχεία που στέλνουν τα Ταμεία στην ΗΔΙΚΑ, όπως και αυτά που έχει η ίδια η υπηρεσία, έχουν τα παλιά! Και οι συντάξεις μειώνονται αδικαιολόγητα και παράνομα γιατί οι κόφτες του ν. 4093 επιβάλλονται επί εικονικών και όχι πραγματικών συντάξεων!

Οι μειώσεις του ν. 4093 θα έπρεπε να είναι μικρότερες από τον Ιούνιο του 2016 και να επιστραφούν οι διαφορές στις κρατήσεις που έχουν μέχρι και σήμερα οι συνταξιούχοι. Και αυτό γιατί, μετά το κούρεμα των επικουρικών και των μερισμάτων που έφτασε στο 50%, το άθροισμα σύνταξης έγινε μικρότερο. Μάλιστα η περικοπή του νόμου 4093 σταμάτησε να επιβάλλεται από πέρυσι το καλοκαίρι στις επικουρικές και στα μερίσματα διότι επανυπολογίστηκαν σε πολύ χαμηλά έως εξευτελιστικά ποσά, πλην όμως η κυβέρνηση αυθαίρετα και χωρίς αλλαγή νόμου διατήρησε τις ίδιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις από το νόμο 4093, αθροίζοντας στις κύριες συντάξεις τα παλιά ποσά επικουρικών και μερισμάτων!!! Οχι μόνο δεν έβγαλε εντελώς από το άθροισμα τις επικουρικές και τα μερίσματα για τα οποία σταμάτησε η κράτηση του ν. 4093, αλλά τα συνυπολογίζει στο άθροισμα για να κόβει τις κύριες συντάξεις και μάλιστα συνυπολογίζει τις επικουρικές και τα μερίσματα όπως ήταν πριν κουρευτούν κατά 50% με το νόμο Κατρούγκαλου!!!

Η μείωση του ν. 4093 θα έπρεπε να επιβάλλεται στο πραγματικό νέο ποσό αθροίσματος από τα μέσα του 2016 και μετά, αλλά, όπως αποδεικνύεται και από τις περιπτώσεις που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, τα Ταμεία και η ΗΔΙΚΑ που εκκαθαρίζει τις μηνιαίες πληρωμές εξακολουθούν να επιβάλλουν την κράτηση του ν. 4093 με το παλιό και υψηλότερο άθροισμα συντάξεων, πριν μειωθούν οι επικουρικές και τα μερίσματα, και όχι στο συνολικό ποσό που έχουν από τα μέσα του 2026 και μετά και είναι καταφανώς μικρότερο!

Το θέμα αποκάλυψε με ντοκουμέντα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι αντιδράσεων από συνταξιούχους που κινητοποιούνται για να διεκδικήσουν πίσω τα κλεμμένα από τις κυβερνητικές αλχημείες.

Οι περικοπές του εν λόγω νόμου επιβάλλονται από 1ης/1/2013 στο άθροισμα καταβαλλόμενων κύριων ή αθροίσματος συντάξεων με κλιμακωτά ποσοστά 5% για ποσά κύριων ή αθροίσματος συντάξεων από 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% για άθροισμα από 1.500 ως 2.000 ευρώ, 15% για άθροισμα από 2.000 ως 3.000 ευρώ και 20% για τις λίγες περιπτώσεις αθροίσματος συντάξεων πάνω από 3.000 ευρώ.

Σήμερα, και παρότι το άθροισμα είναι μικρότερο λόγω των μειώσεων στις δευτερεύουσες συντάξεις (επικουρικές-μερίσματα), οι κλίμακες των περικοπών δεν έχουν αναθεωρηθεί και τα Ταμεία χρεώνουν τις ίδιες περικοπές με το άθροισμα συντάξεων από το 2013 και μετά και όχι με το άθροισμα συντάξεων που ισχύει από τα μέσα του 2016 και μετά.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι κάνει αδικαιολόγητες μειώσεις, αλλά κάνει τα πάντα για να μην πάρει διαστάσεις το θέμα αυτό, γιατί η βόμβα των αναδρομικών είναι πολύ ισχυρή. Τα αναδρομικά όμως είναι θέμα χρόνου να έρθουν γιατί υπάρχουν αδικαιολόγητες μειώσεις συντάξεων σε εικονικά ποσά με αποδείξεις!

Το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι υπάρχει ζήτημα επιστροφής αναδρομικών. Εντούτοις, αποφεύγει να δώσει απαντήσεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

– Παλιό άθροισμα κύριας, επικουρικής μερίσματος: 1.836 ευρώ.
– Μείωση νόμου 4093 στην κύρια σύνταξη 130,24 ευρώ με συντελεστή 10%.
– Νέο άθροισμα μετά το κούρεμα σε επικουρική και μέρισμα: 1.478 ευρώ.
– Η μείωση νόμου 4093 θα έπρεπε να είναι 65,12 ευρώ με συντελεστή 5%.
– Εξακολουθεί να πληρώνει όμως 130,24 ευρώ με το παλιό άθροισμα που δεν υπάρχει.
– Παράνομη μείωση: 65,12 ευρώ.
Δικαιούται αναδρομική επιστροφή 1.172 ευρώ.

«Τα ποσά πρέπει να αλλάξουν»

Για το θέμα ζητήσαμε τη γνώμη του ειδικού επί του ασφαλιστικού, δικηγόρου εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου, ο οποίος δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο: «Οι διατάξεις των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις τουλάχιστον θα πρέπει να εφαρμόζονται με ορθό τρόπο ώστε να μην καταλήγουν σε περαιτέρω μειώσεις, ακόμη και πέραν αυτών που οι ίδιες προβλέπουν. Ετσι λοιπόν μετά τους επανυπολογισμούς και τις μειώσεις επικουρικών και μερισμάτων, από τα μέσα του 2016 και μετά, θα έπρεπε να γίνουν οι νόμιμες αναπροσαρμογές στα ποσοστά μειώσεων του ν. 4093 σύμφωνα με τα νέα ποσά αθροίσματος κύριας και επικουρικής ή και μερίσματος».

Τι απαντούν Μαξίμου, ΕΤΕΑ και Συνήγορος του Πολίτη

Οι αναφορές για παράνομες κρατήσεις με τον νόμο 4093 έφτασαν και στο γραφείο του πρωθυπουργού που παραπέμπει τους συνταξιούχους στο υπ. Εργασίας. Ιδού τι απαντούν από το Μαξίμου:

«Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού,
Παπαδοπούλου Ελενα
Ειδική Σύμβουλος Γ.Γ. Πρωθυπουργού
Γραφείο Οργάνωσης & Διοίκησης
Κύριε Χριστοδουλόπουλε,
Σε συνέχεια του μηνύματός σας, σας ενημερώνουμε ότι λάβαμε γνώση του περιεχομένου του και σας ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία.

Περαιτέρω, σας γνωστοποιούμε ότι το μήνυμά σας έχει κοινοποιηθεί στο γραφείο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων, ώστε να επιληφθεί αρμοδίως και εκτιμούμε ότι θα λάβετε άμεσα σχετική απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η Κυβέρνηση συνολικά, εργάζονται σκληρά, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις των πολιτών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά».

Το ΕΤΕΑ αναφέρει σε σχετική απάντηση ότι «Σύμφωνα με τον ν.4387/2016 δεν πρέπει να επέλθει καμία μεταβολή στις μνημονιακές κρατήσεις του 4093/2012 που διενεργείται στις κύριες συντάξεις. Ως εκ τούτου λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ποσά για κύριες, επικουρικές & μερίσματα που καταβάλλονταν στις 31/12/2014».

Στο ίδιο θέμα, ο «Συνήγορος του Πολίτη» στις 24/10/2017 ενημερώνει τον συνταξιούχο ότι: «το αρμόδιο για τη χορήγηση της σύνταξής σας Ταμείο, λαμβάνοντας τις σχετικές ως άνω κατευθύνσεις, μπορεί να παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες ως προς την εφαρμογή τους στην περίπτωσή σας».

Πώς θα δείτε αν σας κλέβουν ή όχι με το νόμο 4093

Η εξακρίβωση για το αν υφίσταται κλοπή ή όχι βγαίνει από τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του 2017. Η εξακρίβωση γίνεται με 7 βήματα:

1. Από την κύρια σύνταξη, αφαιρέστε τις μειώσεις – κρατήσεις νόμων 3865 (ή 4001 για το Δημόσιο), 4024 και 4051. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΕΝ αφαιρείτε τη μείωση ν. 4093 στο πρώτο βήμα.

2. Στην κύρια σύνταξη που απομένει, προσθέτετε τα νέα ποσά επικουρικής ή/και μερίσματος.

3. Κάντε το άθροισμα (κύριας, νέας επικουρικής, μερίσματος).

4. Αν το νέο άθροισμα είναι ως 1.500 ευρώ, η μείωση ν. 4093 στην κύρια θα πρέπει να είναι 5%. Αν το άθροισμα είναι 1.500 ως 2.000 ευρώ, η μείωση θα πρέπει να είναι 10% στο ποσό της κύριας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά τη μείωση ν. 4093 σε αυτό το εύρος ποσού, υπάρχει κατώφλι και το τελικό άθροισμα δεν πρέπει να είναι κάτω από 1.425 ευρώ.

5. Συγκρίνετε το νέο άθροισμα με το παλιό, δηλαδή με την επικουρική-μέρισμα πριν από τις περικοπές που είχαν από τα μέσα του 2016.

6. Αν το παλιό άθροισμα βάσει του οποίου υπολογίζουν τα Ταμεία τη μείωση του ν. 4093 είναι πάνω από 1.500 ευρώ ενώ το πραγματικό είναι κάτω από 1.500, τότε αντί για 5% σάς χρεώνουν με μείωση 10% επί παλιού αθροίσματος και «σας έχουν κλέψει σύνταξη».

7. Η διεκδίκηση των αναδρομικών είναι η διαφορά στις περικοπές με το παλιό και το νέο άθροισμα επί τους μήνες που διαπιστώνεται το εσκεμμένο από τα Ταμεία λάθος. Δηλαδή αν το καπέλο της μείωσης είναι 55 ευρώ, τότε ο συνταξιούχος μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά ως και 18 μήνες, δηλαδή 990 ευρώ από τις παράνομες μειώσεις του ν. 4093.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.