ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Δεκεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποκάλυψη: Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Ουκρανία

1 min read

Αμερικανοί στρατιωτικοί παρατηρητές του Πενταγώνου βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας και πραγματοποιούν  αυτοπροσώπως επιθεωρήσεις για το 10% των 22.000 όπλων που στάλθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία και απαιτούν ειδική επίβλεψη, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.
Αμερικανοί αξιωματούχοι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησαν στην Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας για να δώσουν λεπτομέρειες που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, δήλωσαν ότι προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους ώστε να παρακολουθούν τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχουν δώσει στην Ουκρανία και θεωρείται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο «εκτροπής» σε άλλα χέρια, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων εδάφους – αέρος Stinger και των αντιαρματικών πυραυλών Javelin.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να επιτύχουν ένα «λογικό» επίπεδο συμμόρφωσης με τους κανόνες επίβλεψης των ΗΠΑ για αυτά τα είδη υψηλού κινδύνου, αναγνωρίζουν όμως ότι είναι απίθανο να επιτύχουν έναν 100% έλεγχο των αμερικανικών όπλων και αποθεμάτων που φτάνουν στην Ουκρανία καθώς η κλιμάκωση του πολέμου καταπονεί τους μηχασνιμούς ελέγχου που καλούνται να διασφαλίσουν ότι τα όπλα δεν κλέβονται ή δεν τους γίνεται κακή χρήση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν δύο επιθεωρήσεις οπλικών συστημάτων αυτοπροσώπως στην Ουκρανία

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατορθώσει να πραγματοποιήσουν μόνο δύο επιθεωρήσεις οπλικών συστημάτων αυτοπροσώπως σε αμερικανικά οπλικά συστήματα που απαιτούσαν ενισχυμένη εποπτεία και είχαν φτάσει στην Ουκρανία από την Πολωνία.
Η προσπάθεια για την προσαρμογή των κανόνων εποπτείας που έχουν σχεδιαστεί για καιρό ειρήνης έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία καθώς ο όγκος των αμερικανικών στρατωτικών εξοπλισμών που φτάνουν στην Ουκρανία έχει φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα και ο έλεγχος του Κογκρέσου εντείνεται.
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν τεκμηριώσει περιπτώσεις παράνομης χρήσης ή μεταφοράς αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναγνωρίσει ότι το πέρασμα των ουκρανικών όπλων στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει στη λαθραία μεταφορά τους σε άλλες χώρες.
Σε κάποιες περιπτώσεις όπλα έχουν χαθεί, π.χ. ένας σουηδικός εκτοξευτής χειροβομβίδων, που προφανώς εκλάπη από την Ουκρανία και εξερράγη στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου στη Ρωσία τον Μάιο.
Οι ειδικοί στο εμπόριο όπλων προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή παρά την ευρεία υποστήριξη της Δύσης στον πόλεμο του Κιέβου κατά της Ρωσίας.
Η Rachel Stohl, αντιπρόεδρος για ερευνητικά προγράμματα στο Stimson Center με έδρα την Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει επίσης να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα σχέδια για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των αμερικανικών οπλικών συστημάτων μόλις τελειώσει η σύγκρουση με τη Ρωσία, σημειώνοντας την ιστορία της Ουκρανίας ως θέατρο για λαθρεμπόριο όπλων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η ίδια πρόσθεσε ότι μπορεί το αίτημα για ενδελεχή εποπτεία μπορεί να φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία, ωστόσο πρόσθεσε:
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα αφήσουμε τον επείγοντα χαρακτήρα του πολέμου να υπερβεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας».


Ευρεία η κατάχρηση των αμερικανικών οπλικών συστημάτων

Οι προκλήσεις στην Ουκρανία απηχούν ευρύτερες ανησυχίες για το πώς χρησιμοποιούνται τα όπλα που παράγονται στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο πωλητή όπλων, παγκοσμίως.
Εδώ και καιρό υπάρχουν καταγγελίες ότι παρά τα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την κατάχρησή τους, ξένοι εταίροι έχουν μερικές φορές χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον αμάχων σε διαφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης.
Στα χέρια αντιπάλων έχει περιέλθει επίσης εξελιγμένος αμερικανικός εξοπλισμός, με αποτέλεσμα το Ισλαμικό Κράτος να έχει καταφέρει να προμηθευτεί άρματα μάχης Abrams και οι Ταλιμπάν ελικόπτερα Black Hawk.
Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να ενισχύσει το σύστημα επίβλεψης των αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, για να είναι σε θέση και να λογοδοτήσει για οποιαδήποτε πιθανή διαρροή τους – ιδιαίτερα καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο εκφράζουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον συνολικό όγκο βοήθειας που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Biden παρουσίασε ένα σχέδιο για την πρόληψη της εκτροπής όπλων από την Ουκρανία στην Ανατολική Ευρώπη.
Με σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία μέσα σε 8 μήνες, η βοήθεια της κυβέρνησης Biden στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια που έχει δοθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο του στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται στην Ουκρανία μέχρι σήμερα υπόκειται σε ελάχιστες απαιτήσεις παρακολούθησης στο πλαίσιο του συστήματος επιτήρησης των αμερικανικών όπλων που είναι γνωστό ως «παρακολούθηση τελικής χρήσης».
Όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, η Ουκρανία πρέπει να δεσμευτεί να μην δώσει τα αμερικανικά όπλα σε άλλα έθνη χωρίς την άδεια των ΗΠΑ και υπάρχει μικρή παρακολούθηση ρουτίνας στη συνέχεια, είπαν οι  αξιωματούχοι.
Ο πιο εξελιγμένος ή ευαίσθητος εξοπλισμός απαιτεί ένα πρόσθετο σύνολο ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας επιθεώρησης, που διεξάγεται — υπό κανονικές συνθήκες — από αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, να διασφαλιστεί ότι τα όπλα αποθηκεύονται με ασφάλεια και ότι αντιστοιχούν οι σειρικοί αριθμοί.
Αυτά τα στοιχεία αφορούν και τα drones Switchblade και συσκευές νυχτερινής όρασης.
Αυτές οι συσκευές αποτελούν περίπου τα μισά από τα στοιχεία που υπόκεινται σε πρόσθετη παρακολούθηση.

Πειράματα παρακολούθησης

Οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος, δεν είχαν κανένα σχέδιο για την παρακολούθηση των όπλων σε μια συμβατική σύγκρουση όπως η μάχη στην Ουκρανία.
Το αμερικανικό προσωπικό δεν είναι σε θέση να αναπτυχθεί στις τεράστιες εκτάσεις της χώρας που καταλαμβάνονται από τις ρωσικές δυνάμεις ή που αντιμετωπίζουν ενεργές μάχες.
Για να αντισταθμίσουν αυτούς τους περιορισμούς, οι αξιωματούχοι βασίστηκαν σε τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας σαρωτές που θα επέτρεπαν στο ουκρανικό προσωπικό να καταγράφει σειριακούς αριθμούς χωρίς να είναι παρόν το προσωπικό των ΗΠΑ.
Οι πληροφορίες που προέκυπταν στη συνέχεια μεταφορτώνονταν και παρέχοντα στους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Αμερικανικό προσωπικό είχε μάλιστα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες στην Πολωνία σχετικά με τη νέα τεχνολογία σάρωσης.
Oι αξιωματούχοι άρχισαν να προσπαθούν να αναπτύξουν αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης όταν άρχισε ο πόλεμος το Φεβρουάριο, όπου αυξήθηκε ο κίνδυνος τα αμερικανικά όπλα να εκτραπούν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Τι ανέφερε έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου από το 2020 

Οι προκλήσεις επιδεινώνονται λόγω του μικρού μεγέθους της ομάδας συνεργασίας Αμερικανών και Ουκρανών στον τομέα της ασφάλειας.
Μια έκθεση του 2020 από τον γενικό επιθεωρητή του Πενταγώνου, δηλαδή πριν την έναρξη του πολέμου, διαπίστωσε ότι οι αξιωματούχοι της ουκρανικής άμυνας είχαν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις παρακολούθησης για τα Javelins και τους εκτοξευτές τους που παρέχονται στην Ουκρανία, αλλά δεν το είχαν κάνει πλήρως για συσκευές νυχτερινής όρασης.
Ανέφερε ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν ήταν σε θέση να αναφέρει με συνέπεια την απώλεια ή την κλοπή αυτών των αντικειμένων και διαπίστωσε ότι οι σειριακοί αριθμοί μερικές φορές έπεφταν ή γίνονταν δυσανάγνωστοι, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση των ελέγχων.
Η κυβέρνηση Biden έχει αρχίσει να ενημερώνει κι άλλα κράτη που προμηθεύουν την Ουκρανία σχετικά με τη διαδικασία παρακολούθησης των αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής, ενώ υπάρχουν νέοι μηχανισμοί για χαλαρό συντονισμό των δωρεών όπλων, δεν υπάρχει κεντρικό διεθνές σύστημα παρακολούθησης.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι είναι απίθανο να είναι ικανοποιημένοι με τα συνολικά αποτελέσματα του υπό εξέλιξη συστήματος εποπτείας τους – αλλά ελπίζουν να φτάσουν σε κάτι «καλύτερο από το μηδέν» προκειμένου να προσφέρουν κάποιες διαβεβαιώσεις για τους φορολογούμενους των ΗΠΑ – αν και λένε ότι αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως λόγος περιορισμού της αμερικανικής υποστήριξης στρην Ουκρανία.
«Είναι ηθική και ηθική μας ευθύνη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και οι συνέπειες αν δεν το κάνουμε αυτό είναι πολύ χειρότερες», κατέληξε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στη Washington Post

.www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.