ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποκάλυψη: SADAT – Ο ιδιωτικός στρατός του Ερντογάν που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα

1 min read

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν διαθέτει μόνο τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους, τους οποίους μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Διαθέτει και μία παρακρατική στρατιωτική οργάνωση που έχει ιδρυθεί το 2012 για μυστικές επιχειρήσεις σε αραβικές χώρες. Στη συνέχεια, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος τη χρησιμοποίησε για να εξαρθρώσει το δίκτυο του άλλοτε συμμάχου του Φετουλάχ Γκιουλέν. Είναι η ίδια αυτή παρακρατική οργάνωση που πρωτοστάτησε στην αντίσταση εναντίον των πραξικοπηματιών τον Ιούλιο του 2016.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Νεφέλη Λυγερού, ο Ταγίπ Ερντογάν πόνταρε στην άρτια εκπαιδευμένη οργάνωση, η οποία κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα μίας ιδιωτικής εταιρείας στρατιωτικών συμβούλων και εκπαίδευσης ονόματι SADAT.

Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία διαφημίζει ότι «είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρεία στην Τουρκία που παρέχει διεθνώς στρατιωτική συμβουλευτική, εξοπλισμό και εκπαίδευση, είτε πρόκειται για συμβατικό πόλεμο, είτε για ειδικές αποστολές».

Ταυτόχρονα λαμβάνει χώρα ένα κατασκοπικό θρίλερ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με πρωταγωνιστές ηλικιωμένους Δυτικοευρωπαίους που έχουν τα τελευταία χρόνια εγκατασταθεί μόνιμα εκεί για να χαρούν τη σύνταξή τους στον ήλιο.

Ενορχηστρωτής είναι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ, γεγονός που είχε προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Στην Ελλάδα έχουμε δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά κατασκοπείας που στη συντριπτική πλειονότητά τους παραμένουν και μετά την ανακάλυψή τους στην αφάνεια. Πριν δύο χρόνια, ένας αλλοδαπός «εργαζόμενος» σε μία ΜΚΟ με πλούσια δράση στη Λέσβο συνελήφθη να έχει στήσει ολόκληρο σύστημα υποκλοπών. Οι αρχές ασφαλείας υποψιάζονται ότι στόχος του ήταν να παρακολουθεί και να καταγράφει για λογαριασμό της ΜΙΤ όχι μόνο τις κινήσεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις απόρρητες συνομιλίες των Λιμενικών με τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί.

Επρόκειτο για έναν Ισπανό υπήκοο 40 ετών που είχε δηλωθεί στις αρχές ως εθελοντής με αντικείμενο την πρώτη υποδοχή και την περίθαλψη προσφύγων που έφταναν στο νησί. Μετά από μία μυστική επιχείρηση, οι αρχές ασφαλείας τον είχαν αιφνιδιάσει και συλλάβει. Στο αυτοκίνητό του είχε ειδική κεραία ραδιοσυχνοτήτων και εξειδικευμένο ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την άσκηση κατασκοπείας.

Η υπόθεση έφυγε γρήγορα από τη δικαιοδοσία της τοπικής αστυνομίας και πέρασε στα χέρια της ΕΥΠ. Τις υποψίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείτο και για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του στρατού ενίσχυαν και οι σχέσεις του συγκεκριμένου “εθελοντή” με Τούρκους δουλεμπόρους και πιθανόν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Πώς εμπλέκεται η SADAT στην Ελλάδα 

Την ίδια ώρα έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τη δράση της SADAT.

Η ύπαρξη της εταιρείας έγινε ευρέως γνωστή και συνδέθηκε με τον Ερντογάν από τις αποκαλύψεις του whistleblower (πληροφοριοδότης του Διαδικτύου) Avni με πάνω από 3.000.000 ακολούθους στο Twitter.

Ο Avni αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι στην πραγματικότητα ένας μυστικός ιδιωτικός στρατός, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί μαζί με την προσωπική φρουρά του Ερντογάν. Έχει την αμέριστη υποστήριξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ας σημειωθεί ότι οι επίμονες προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει κοινοβουλευτικό έλεγχο γι’ αυτή την υπόθεση έχουν πέσει στο κενό.

Η εταιρεία έχει ήδη πλούσια δράση, καθώς μετράει σχεδόν επτά χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, ακριβώς αμέσως μετά από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης. Από τότε, στο τιμόνι της βρίσκεται ο απόστρατος ταξίαρχος του τουρκικού στρατού Αντνάν Τανρίβερντι, ο οποίος έχει γεννηθεί στις 8 Νοεμβρίου του 1944 στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το 1964 εισήλθε στη Στρατιωτική Ακαδημία και αποφοίτησε ως αξιωματικός πυροβολικού με διακρίσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε προαχθεί στον βαθμό του συνταγματάρχη. Αμέσως μετά την αποστρατεία του με τον βαθμό του ταξιάρχου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα πριν ιδρύσει τη SADAT.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η εταιρεία του «παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και στρατιωτικών συμβούλων καθώς και εξοπλισμό σε 22 τουρκικά (εννοεί κεντροασιατικά) και μουσουλμανικά κράτη». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «ενώ θα το επιθυμούσε διακαώς, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις σχετικές ανάγκες και των 60 μουσουλμανικών κρατών του κόσμου».

Αν και όταν ήταν εν ενεργεία είχε τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του τουρκικού στρατού, η καριέρα του έληξε πρόωρα. Το 1996 αποπέμφθηκε από τους κεμαλικούς με την κατηγορία ότι ασκούσε ακραία ισλαμική προπαγάνδα, η οποία ήταν σε αντίθεση με το κοσμικό κράτος. Η ισλαμική ιδεολογία του και η αποπομπή του τον έφερε στον κύκλο των συνεργατών του Ερντογάν.

Πηγή: slpress.gr/ Νεφέλη Λυγερού

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.