ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποκαλύφθηκε το σχέδιο του Ερντογάν: Θα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως Δούρειο Ίππο

1 min read

Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία ώστε οι περίπου 4 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται από την Τουρκία να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, δήλωσε σήμερα 28 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε επίσης ότι περίπου 300.000 Σύροι έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα τους και ότι αναμένει πως εκατομμύρια Σύροι πολίτες θα επιστρέψουν στις ασφαλείς περιοχές της χώρας τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και ο Ερντογάν δήλωσε στη συνέχεια ότι συζήτησαν τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας βάθους 20 χιλιομέτρων στη Συρία κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 21 Ιανοαυρίου, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πάρει τον έλεγχο της ασφάλειας στην πόλη Μανμπίτζ της Συρίας χωρίς καθυστέρηση.

Παράλληλα, λίγες μέρες νωρίτερα η Τουρκία είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε παρουσία του συριακού καθεστώτος στην πόλη-κλειδί Μάνμπιτζ, όπου μια κουρδική πολιτοφυλακή κάλεσε τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί.

Η Μάνμπιτζ, μια πόλη στη βόρεια Συρία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας αραβοκουρδικής δύναμης στην οποία κυριαρχούν οι YPG και η οποία υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

Η πόλη είχε καταληφθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και είχε ανακαταληφθεί το 2016.

Οι YPG θεωρούνται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει από το 1984 αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος.

Μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της προσεχούς αποχώρησης των στρατευμάτων τους από τη Συρία, οι κούρδοι μαχητές, φοβούμενοι μια τουρκική επίθεση, κάλεσαν στα τέλη Δεκεμβρίου το συριακό καθεστώς να αναπτύξει τον στρατό του στη Μάνμπιτζ.

Η Δαμασκός είχε ανακοινώσει την ίδια ημέρα την ανάπτυξη δυνάμεών της στην περιοχή, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, βλέπει με κακό μάτι κάθε απόπειρα του καθεστώτος να κερδίσει έδαφος στις ζώνες που διαφεύγουν του ελέγχου του στη βόρεια Συρία επωφελούμενο από την αναμενόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ.

Η Μάνμπιτζ αποτελεί εξάλλου στόχο ενός οδικού χάρτη που αποφασίσθηκε τον Μάιο από την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις και προβλέπει κυρίως την αποχώρηση των YPG από τη Μάνμπιτζ και την έναρξη κοινών αμερικανοτουρκικών περιπολιών, οι οποίες άρχισαν τον Νοέμβριο.

«Ο στόχος του οδικού χάρτη της Μάνμπιτζ είναι σαφής», επέμεινε ο Ακσόι. «Οι YPG αποσύρονται από τη Μάνμπιτζ, οι ΗΠΑ παίρνουν πίσω τα όπλα και η Μάνμπιτζ θα κυβερνηθεί από τους κατοίκους της».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.