Απόφαση – σταθμός του Ειρηνοδικείου Φλώρινας: Ολική διαγραφή οφειλών ύψους 124.000 ευρώ

Newskamatero

Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση στα χρονικά εφαρμογής νόμου Κατσέλη.

Ολική διαγραφή των χρεών οφειλέτη, συνολικού ύψους 124.000 ευρώ, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Φλώρινας.

Οι οφειλέτες είχαν ήδη μια αποτυχημένη υπαγωγής τους στο Ν. 3869/2010 το 2013, η οποία είχε απορριφθεί για τυπικούς λόγους, αλλά προσπάθησαν ξανά και αυτή τη φορά πέτυχαν.

Αρχικά πέτυχαν με προσωρινή διαταγή να οριστούν μηδενικές καταβολές μέχρι την οριστική εκδίκαση, κάτι που συνεχίστηκε και με την και διατηρήθηκαν με την υπ’ αρ. 44/2018 οριστική απόφαση.

Ο σύζυγος δούλευε ως οδηγός φορτηγού σε κατασκευαστική εταιρεία, που λόγω κρίσης περιόρισε πολύ τις δραστηριότητές της και τον απέλυσε.

Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να βρει άλλη δουλειά, λόγω ηλικίας (ήταν άνω των 50 ετών) και περιορισμένων δεξιοτήτων, ενώ στη συνέχεια αντιμετώπισε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η σύζυγος δουλεύει με μερική απασχόληση και ο ίδιος όποτε βρει μεροκάματο, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 700-800 ευρώ το μήνα.

Σε αυτές τις συνθήκες το ζευγάρι έπρεπε να καλύψει τα έξοδα για τις σπουδές των τριών παιδιών τους. Το μόνο τους περιουσιακό στοιχείο ήταν μια ισόγεια κατοικία 120 τμ σε χωριό.

Έτσι, το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι δεν διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης της ήδη κακής οικονομικής κατάστασης που επικαλέστηκε το ζευγάρι, καθώς η αδυναμία εξεύρεσης εργασίας τους σε συνδυασμό με τον ισχυρό κλονισμό της υγείας του ενός εκ των δύο, δημιουργεί πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των μηνιαίων δαπανών τους.

Το δικαστήριο μάλιστα διαπίστωσε ότι «τα παραπάνω εκτεθέντα πραγματικά περιστατικά, δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε σκέψη για προσδιορισμό μηνιαίων καταβολών για το υπόλοιπο του χρόνου που απομένει, μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου των μηνιαίων καταβολών του άρθρου 8 παρ. 2 Ν 3869/2010 (τριετία)» και «…η κύρια κατοικία του (οφειλέτη) θα πρέπει να εξαιρεθεί χωρίς ταυτόχρονα να υποχρεωθεί να ικανοποιήσει τους καθ’ ων με την καταβολή χρηματικού ποσού κατ’ άρθρο 9 παρ. 2 Ν. 3869/2010».

Επιτεύχθηκε με αυτόν τον τρόπο πλήρης απαλλαγή του αιτούμενου και της συζύγου του από τα χρέη, αφού το δικαστήριο όρισε τελικά μηδενικές καταβολές τόσο για το χρονικό διάστημα των τριών ετών που ακολουθεί μετά τη δημοσίευση της απόφασης (αρ. 8 παρ. 2 Ν. 3869/2010) όσο και για το χρόνο μέσα στον οποίο θα γινόταν η αποπληρωμή των δανείων που αφορούν την κύρια κατοικία (αρ. 9 παρ. 2 Ν. 3869/2010).

Πηγή: patrastimes.gr/ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δημοσίευση στα Social Media

Next Post

Καιρός: Χιονίζει αυτή την ώρα στην Κηφισιά! Χαμηλές θερμοκρασίες στην Αττική

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []) push ({}); Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού οι χιονοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι έντονες καταιγίδες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο για το νέο χιονιά, με πυκνές χιονοπτώσεις και στην Αττική. Από το βράδυ της Τρίτης (15/01/2019) […]