ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Από τις διαρκείς ανατιμήσεις στην ανεπάρκεια αγαθών: Υπαρκτό το εφιαλτικό σενάριο για αγορές τροφίμων με δελτίο!

1 min read

Σαν να μην ήταν αρκετές οι διαρκείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, χτυπά πλέον όλο και πιο δυνατά το καμπανάκι για ελλείψεις σε βασικά είδη, με τις πλέον εφιαλτικές των εκτιμήσεων από τους ειδικούς να κάνουν λόγο πως είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε στο σημείο να παίρνουμε προϊόντα όπως το γάλα με το δελτίο!

«Οι συνέπειες που έχουν προκύψει προκειμένου να εξαλειφθούν, θα χρειαστεί τουλάχιστον ενεργώς μια τριετία με πενταετία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουμε ανεπάρκεια τροφίμων. Θα αγοράζουμε με το δελτίο γάλα; Θα συμβεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο OPEN ο καθηγητής Οικονομικών, Ξενοφών Βεργίνης.

Ήδη, έμποροι μιλούν για πρόβλημα στην αγορά, αφού θα πρέπει να κατοχυρώνουν βασικές πρώτες ύλες, όπως το γάλα, από τους προμηθευτές τους. Όπως εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος» ο ζαχαροπλάστης Μιχάλης Τσατσούλης, «θα πρέπει να έχω πάρει πρώτα τον προμηθευτή μου του γάλακτος, να έχω κατοχυρώσει σίγουρα 100 -200 λίτρα γάλακτος, φρέσκου γάλακτος, έτσι ώστε μετά να παραγγείλω και τις πρώτες ύλες για το παγωτό».

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές, ερχόμενοι αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, αναγκάζονται να μειώσουν τα προϊόντα που αγοράζουν, με τους εμπόρους να αναφέρονται σε εβδομαδιαίες ανατιμήσεις. «Οι ανατιμήσεις είναι εβδομάδα με τη βδομάδα. Ο κάθε προμηθευτής θα μας πει κάθε εβδομάδα που θα τον πάρουμε και άλλες τιμές, ανεβασμένες» εξηγεί ο κ. Τσατσούλης. Και καθώς η ακρίβεια «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα, οδηγεί, παράλληλα, σε σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, αφού οι περισσότεροι κοιτούν τις τιμές στο ράφι και όχι την ποιότητα.

«3 στους 4 καταναλωτές, περίπου το 74%, αγοράζει με κριτήριο μόνο την τιμή. Η ενέργεια τρώει από το διατιθέμενο εισόδημα, σε μέσους όρους το 17%», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης, Αντώνης Μακρής.

Σημειώνεται πως κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία μπαίνει πλαφόν στο κέρδος των εταιρειών που πωλούν ηλεκτρικές συσκευές, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε βροχή καταγγελιών για αυξήσεις τιμών σε κλιματιστικά και ψυγεία, ενόψει του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Όσες επιχειρήσεις βρεθούν να αισχροκερδούν, απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ενώ δεν θα μπορούν, φυσικά, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Πηγή newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.