ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Από τα ψηλά +1,67% στα… χαμηλά -1,32% το Χρηματιστήριο

1 min read

Από το +1,67% στο… -1,32% βρέθηκε τελικά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη μεγάλη αλλαγή του κλίματος επιβεβαίωσε ότι η εμπιστοσύνη και η διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές είναι σχεδόν απούσες.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,32% στις 888,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 915,37 μονάδων (+1,67%) και 888,43 μονάδων (-1,32%). Ο τζίρος ανήλθε στα 72,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια.

Από τα ψηλά +1,67% στα… χαμηλά -1,32% το Χρηματιστήριο
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,42%, στις 2.150,20 μονάδες, ενώ στο -1,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.438,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 610,87 μονάδες.

Το κλίμα στο ΧΑ μόνο εύθραυστο μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς οι εστίες που προκάλεσαν και την πρόσφατη πτώση της αγοράς όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά και εμμένουν να προκαλούν σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις. Μία από τις μεγαλύτερες εξ αυτών είναι φυσικά ο πληθωρισμός, με τις τελευταίες εισηγήσεις της Κομισιόν για το ρωσικό πετρέλαιο να απειλούν για νέα ώθηση στο ενεργειακό κόστος.

Έτσι, μπορεί ο γενικός δείκτης να προσπάθησε σήμερα να διαπεράσει την πρώτη σημαντική αντίσταση των 916 μονάδων, αλλά η προσπάθεια αυτή πυροδότησε την αναδίπλωση των αγοραστών και αρκετές κινήσεις απεγκλωβισμού. Και στη δεύτερη δοκιμασία της ζώνης των 897-900 μονάδων έσπασε, με την αγορά πλέον να ανοίγει το δρόμο για κίνηση προς τις 871 μονάδες.

H αβεβαιότητα πλέον αποτυπώνεται και στην άνοδο της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, το οποίο διαπραγματεύεται από την αρχή του μήνα με απόδοση από το 3,3% έως και το 3,45%. Και αυτό ακόμη και μετά την αποκάλυψη του Capital.gr ότι σύμφωνα με πηγές, η ΕΚΤ πρόκειται να ενεργοποιήσει ένα νέο εργαλείο εξομάλυνσης των spread.

Ο μηχανισμός αυτός στοχεύει κυρίως στα ομόλογα του υπερχρεωμένου Νότου, ήτοι και στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κερδοσκοπίας και αύξησης των spread. Δηλαδή θα παρεμβαίνει όπου και όταν τα spread δεν δικαιολογούνται από τα δημοσιονομικά και βασικά μεγέθη των οικονομιών.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Quest από το πρωινό +3,72% έκλεισε στο -5,20%, με τις Εθνική, Jumbo, Μυτιληναίο και Λάμδα να κλείνουν με απώλειες άνω του 3%. Η πτώση σε Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς ξεπέρασε το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΟΛΠ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΛΧΑ και Aegean. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο +1,01% και τη Motor Oil στο +3,27%.

Πηγη capital

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.