ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απλησίαστο ακόμα και το πιτόγυρο – Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες

1 min read

Ο Μιχάλης Χιωτάκης, μέλος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ- Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, μίλησε  για το πως η ακρίβεια έχει τσακίσει τις επιχειρήσεις τους

Η ενεργειακή κρίση και οι τεράστιες αυξήσεις που έχουν έρθει στις τιμές των προϊόντων έχουν επηρεάσει τα εστιατόρια της πόλης και έχουν δημιουργήσει πραγματικά δύσκολες συνθήκες για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν.

Ο Μιχάλης Χιωτάκης, μέλος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ- Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης μιλώντας , επισήμανε πως η τιμή του κρέατος και άλλων πρώτων υλών μαγειρικής έχει πια αυξηθεί προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις επιχειρήσεις. Ακόμα και ο γύρος έφτασε πλέον τα 4 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2021 η τιμή του ήταν στα 2,80 ευρώ.

«Οι ταβέρνες έχουν πληγωθεί περισσότερο από τα καφέ, όχι πως αυτά δεν έχουν πληγωθεί, απλώς ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν ανεβάσει τις τιμές. Ο κόσμος πιέζεται πάρα πολύ οικονομικά έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξόδους του και είναι απόλυτα λογικό», δήλωσε αρχικά ο κ. Χιωτάκης.

Αναφερόμενος στο γύρο, είπε πως, «ο γύρος έχει φτάσει τα 4 ευρώ, ο κόσμος έχει αντιδράσει πλέον έχουν ελαττώσει τις ποσότητες που παίρνουν, για παράδειγμα κάποιοι έπαιρναν γύρο μέρα παρά μέρα τώρα παίρνουν μια φόρα την εβδομάδα. Είναι απόλυτα λογικό δύο άτομα για να φάνε ένα γύρο θέλουν 8 ευρώ. Πριν λίγους μήνες καθόντουσαν στη σειρά για να πάρουν ένα γύρο τώρα βλέπεις πως η σειρά έχει μειωθεί σημαντικά».

Η ακρίβεια «βουλιάζει» την εστίαση – Φόβοι για την καλοκαιρινή σεζόν

Μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του αερίου, αλλά και την ακρίβεια στα τρόφιμα, η εστίαση αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες καθώς τα προβλήματα συνεχώς μεγαλώνουν και πλέον πολλά μαγαζιά βρίσκονται αντιμέτωπα με το «λουκέτο».

Ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που ζουν πλέον οι ιδιοκτήτες και εξέφρασε την ανησυχία του για το καλοκαίρι, τονίζοντας πως θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον πολλών εστιατορίων.

«Τα τελευταία χρόνια λόγω του κορονοϊού και των υγειονομικών μέτρων που πρέπει να τηρεί η εστίαση, τα μαγαζιά αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες.

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, στις καφετέριες η κατάσταση αρχίζει να γίνεται καλύτερη, όμως τα εστιατόρια και οι ταβέρνες αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα. Τις καθημερινές τα μαγαζιά είναι σχεδόν άδεια και ευτυχώς που ο καιρός φτιάχνει και τα Σαββατοκύριακα η κίνηση είναι μεγαλύτερη.

Οι πελάτες προσπαθούν να στηρίξουν την εστίαση, όμως η ακρίβεια έχει γονατίσει τους επιχειρηματίες. Οι υποχρεώσεις πλέον είναι πολύ μεγάλες», ανέφερε αρχικά ο Ιωάννης Δαβερώνης.

«Μιλάμε για λογαριασμούς εκτός πραγματικότητας»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας που σχεδόν έχει εξοντώσει τα μαγαζιά:

«Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στο 8,9 %. Οι τιμές έχουν ξεφύγει. Έρχονται οι λογαριασμοί ρεύματος και είναι εκτός πραγματικότητας. Τα έξοδά μας έχουν τριπλασιαστεί. Είναι το προσωπικό, τα υλικά, οι προμηθευτές. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα θα κλείσουν μαγαζιά, θα έχουμε χαμένες θέσεις εργασίας».

Φόβοι για το καλοκαίρι – «Ζητάμε φοροελαφρύνσεις για ένα 6μηνο»

Ο κύριος Δαβερώνης εξέφτασε τους φόβους του για το καλοκαίρι, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση για να «σωθεί» η εστίαση.

«Ζητάμε φοροελαφρύνσεις για ένα 6μηνο. Μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών έστω για λίγους μήνες, για να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι και από φθηνώπορο βλέπουμε. Μιλάμε για την εστίαση, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας. Τα επιδόματα δεν θα μας βοηθήσουν. Κανένας επιχειρηματίας δεν άνοιξε μαγαζί για να ζει με επιδόματα. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα στον ΦΠΑ και στους λογαριασμούς του ρεύματος. Έτσι μόνο θα σωθούν τα μαγαζιά, οι προμηθευτές και φυσικά οι πελάτες, που θα μπορούν να βγουν για έναν καφέ ή φαγητό. Πλέον με αυτά που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, έχουν κόψει κάθε περιττό έξοδο. Ας έχουμε ίσους κανόνες προς όλους».

Δημοσίευση στα Social Media