ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στις τράπεζες για το θέμα των επιταγών, που «καίει» χιλιάδες εμπόρους.

1 min read

Σύμφωνα με καταγγελίες επαγγελματιών, σε επικοινωνία που έχουν με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενημερώνονται πως δεν μπορούν να πάρουν παράταση για τις επιταγές, καθώς δεν είναι ενήμερο το σύστημα.

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στις τράπεζες για το θέμα των επιταγών, που «καίει» χιλιάδες εμπόρους.

Το πρόβλημα άρχισε από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε την ψήφιση του νόμου, προχωρώντας στην έκδοση του ΦΕΚ μόλις στις 5 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, για το χρονικό διάστημα που πέρασε από την ανακοίνωση της παράτασης πληρωμής των επιταγών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος μηνός οι τράπεζες εισέπρατταν κανονικά τα ποσά από τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων ή τις σφράγιζαν, σε περίπτωση που δεν υπήρχαν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες ενημερώνουν τους επαγγελματίες πως δεν είναι έτοιμη η ειδική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική δήλωση των επιταγών, που θα λάβουν παράταση πληρωμής κατά 75 ημέρες ή κατά επιπλέον 45 μέρες, εφόσον επρόκειτο για επιταγές του διαστήματος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Τη λύση δίνει η έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ώστε τις επόμενες ημέρες να λειτουργήσει το σύστημα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως ακόμα και αν σφραγιστεί μια επιταγή, δεν μπαίνει στον «Τειρεσία».

Η διάταξη για τις επιταγές προβλέπει πως δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία» όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2/1/2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Παράλληλα για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής έως τις 28/2/2021 οι προθεσμίες θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.