ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

4 Ιουλίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απίστευτο: Πάνω από 3,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση στην Ελλάδα – Στις 30 Ιουνίου η προθεσμία

1 min read

Αποστάσεις… από την Εφορία κρατούν πάνω από 3,5 εκατ. φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση ενώ απομένουν 12 ημέρες για την εκπνοή της προθεσμίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 6,5 εκατ. μόλις το 45% ή2.982.112 έχουν «πατήσει το κουμπί» για την αποστολή του εντύπου Ε1.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν επιτάχυνση του ρυθμού τις επόμενες ημέρες λόγω και του γεγονότος ότι για ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών η υποβολή της δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για την αίτηση για το επίδομα στο ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για παράταση της προθεσμίας ακόμα και έως το τέλος Ιουλίου.
Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Από την εκκαθάριση 2.982.112 φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Για το 54,77% των φορολογούμενων η σε απόλυτο αριθμό για 1.633.303 το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι μηδενικό δηλαδή ούτε πληρώνουν φόρο αλλά ούτε δικαιούνται επιστροφή.
  • Για το 31,29% η για 933.103 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό περιλαμβάνει επιπλέον καταβολή φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 821.704.455 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το «κατά κεφαλήν» ποσό της επιβάρυνσης ανέρχεται σε 881 ευρώ.
  • Το 13,93% η 415.408 φορολογούμενοι είναι οι κερδισμένοι καθώς θα λάβουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 143.383.566 ευρώ η κατά μέσον όρο 345 ευρώ ο καθένας.

Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023 ενώ υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Επισημαίνεται ότι στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία και για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους που διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει.
Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η και το έντυπο Ε3.

Η νομοθεσία παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν στην αρχική φορολογική δήλωση τροποποιώντας μόνο τα σημεία στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ενώ μπορεί να προσθέσουν στοιχεία όπου υπάρχουν παραλείψεις.
Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2022 τότε επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα ενώ ο φόρος που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό φόρο.

Δημοσίευση στα Social Media