ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απεργία 24 Σεπτεμβρίου: «Λουκέτο» και στις τράπεζες – Τι ισχύει με τα μέσα μεταφοράς

1 min read

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ημέρας.

Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:

– Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.

– Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.

– Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους.

Τι ισχύει με τα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε μετρό ( γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν στα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της 24ης Σεπτεμβρίου στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου, αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

Στην απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 μετέχει και η ΠΝΟ κι έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην προώθηση και την ψήφισή του, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση.

Παράλληλα, προκηρύσσει πανελλαδικές στάσεις εργασίας, όπου κριθεί αναγκαίο από τα σωματεία, στις 19, 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2019, για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων, ώστε να διευκολυνθούν η ενημέρωση, η προετοιμασία και η συμμετοχή των εργαζομένων.

Όπως υποστηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης” που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών. Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας ώστε να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.