ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απέραντη λασπούπολη η Σητεία – Μεγάλες καταστροφές από τις χθεσινές βροχοπτώσεις!

1 min read

Να κηρυχθεί η Σητεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Δήμαρχος της πόλης, Θεόδωρος Πατεράκης. Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία και καλλιέργειες. Τεράστιες προσπάθειες για να παραμείνουν ανοικτοί οι πλημμυρισμένοι δρόμοι. Η λάσπη έχει πνίξει την πόλη ενώ φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε μια απέραντη λασπούπολη έχει μετατραπεί η Σητεία και οι πολίτες μετράνε τις πληγές τους. Απίστευτες καταστάσεις βιώνει η Σητεία η οποία πνίγηκε από την χθεσινή θεομηνία στην Κρήτη. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν τόσο στο επαρχιακό δίκτυο όσο και σε δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης στην Σητεία είναι τεράστιες, ενώ ευτύχημα είναι πως δεν θρηνήσαμε θύματα από τη μανία του νερού.

Σύμφωνα με το cretapost η καταστροφή αυτή χρειάστηκε μόλις επτά ώρες για να συμβεί καθώς τόσο χρειάστηκε να πλημμυρίσει και να υπερχειλίσει ο βασικός ποταμός της Σητείας και να… βυθίσει την μισή πόλη.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε πολύ νερό με αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» τρεις παραπόταμοι που εκβάλουν στον ποταμό Παντέλη ο οποίος και υπερχείλισε με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρίσει ένα μεγάλος μέρος της πόλης», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης. 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε δύο μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.

«Τεράστια ήταν τα προβλήματα που κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε στη Σητεία εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού. Έντεκα άνθρωποι συνολικά κινδύνευσαν καθώς εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας νερού που είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή. Ευτυχώς, οι επιχειρήσεις διάσωσης που στήθηκαν από πυροσβεστική και ΕΜΑΚ στέφθηκαν με επιτυχία και δεν θρηνήσαμε θύματα», επεσήμανε σχετικά στο cretapost, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά γίνονταν αντλήσεις υδάτων ενώ αυτό εκτιμά πως θα συνεχιστεί για πολλές ακόμα ώρες.

Φοιτητές έμειναν άστεγοι λόγω της πλημμύρας

Τεράστιες είναι οι καταστροφές και σε σπίτια, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία και συγκροτήματα κατοικιών με ακρετούν ανθρώπους να μην μπορούν να επιστρέψουν στην οικία τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως φοιτητές που έμεναν σε ημιυπόγεια αλλά και υπόγεια στη Σητεία δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Οι κυριότερες ζημιές που έχουν – μέχρι στιγμής – καταγραφεί είναι σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο που καταστράφηκε το υπόγειό του, σε επιχειρήσεις και συγκροτήματα κατοικιών. Μάλιστα, έχουμε κάποιους φοιτητές που έμειναν άστεγοι γι’ αυτό και τους φιλοξενούμε σε ξενοδοχεία, με τη συνεργασία των ξενοδόχων της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

Τιτάνιες προσπάθειες για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

Τα συνεργεία του δήμου εργάζονται για δεύτερο 24ωρο προκειμένου να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο που συνεχώς παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας κατολισθήσεων.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν νέες κατολισθήσεις και τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται στο σημείο προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους τρεις βασικούς δρόμους της Σητείας, τόσο στον βόρειο οδικό άξονα όσο και στο δρόμο προς τον Μακρύ Γιαλό», ανέφερε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ήδη έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων ενώ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Τα προβλήματα είναι πολλά καθώς έχουν καταστραφεί αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, καλλιέργειες και περιουσίες ανθρώπων. Θα ζητήσουμε από τους πολίτες να καταθέσουν στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές ενώ εμείς από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

Πηγή: cretapost

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.