ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απείλησε με παραίτηση ο Ακιντζί για τη λύση «χαλαρής ομοσπονδίας» στην Κύπρο

1 min read

Προτιμά να παραιτηθεί παρά να θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού λύση χαλαρής ομοσπονδίας ή άλλου μοντέλου ο Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί».

Αυτά φέρεται να δήλωσε ο Ακιντζί τον περασμένο Απρίλιο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», η οποία σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ έχει τίτλο «Εάν η ομοσπονδία είναι χαλαρή, ο Ακιντζί δεν μπορεί να μείνει στο προεδρικό».

Η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναφέρεται στη σύσκεψη τον περασμένο Απρίλιο στο «προεδρικό», μεταξύ Ακιντζί, Τσαβούσογλου και τουρκοκύπριων πολιτικών. Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε δηλώσεις , χωρίς να αναφέρει που έγιναν, του προέδρου του κόμματος «Αναγέννηση», Ερχάν Αρικλί, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη, στις 20 Απριλίου 2018, και μετέφερε την εικόνα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε πολύ στο θέμα της ομοσπονδίας και χρησιμοποίησε τη λέξη παραίτηση.

Κατά τον Ερχάν Αρικλί, η ιδέα της «χαλαρής ομοσπονδίας» προέκυψε πρώτη φορά στη σύσκεψη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο «προεδρικό». Εκείνη την νύχτα ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε παραίτηση, πρόσθεσε ο κ. Αρικλί, λέγοντας ότι, εάν σήμερα οι πλευρές αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για μια χαλαρή ομοσπονδία, «ο κ. Ακιντζί μπορεί να παραιτηθεί και να γίνει πρόεδρος κόμματος κάνοντας αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος «Αναγέννηση» που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, εκείνη η σύσκεψη ήταν «κομβικό σημείο» για τις σχέσεις Ακιντζί-Τουρκίας: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «πρέπει να συζητήσουμε και λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία», με τον Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει ότι «εγώ εξελέγην για να διαπραγματευτώ ομοσπονδία, δεν μπορώ να πω σε εκείνους που με εξέλεξαν ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει, εάν χρειαστεί θα παραιτηθώ». Ο Αρικλί υποστήριξε ότι ο Ακιντζί συμπεριφέρθηκε σωστά, σύμφωνα με τις δικές του αρχές.

Ο Ερχάν Αρικλί μίλησε για πικρία του Τούρκου ΥΠΕΞ από εκείνη τη σύσκεψη, στην οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ξανάρθε στο νησί.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media