ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απαντάει η Τουρκία σε ΗΠΑ για τους S-400: «Δεν μας δώσατε Patriot- Κάνετε τους καουμπόηδες»

1 min read

«Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εγγυηθεί την πώληση συστημάτων πυραυλικής άμυνας Patriot,» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. 

Νωρίτερα αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσε την Άγκυρα να παραιτηθεί από την αγορά συστημάτων πυραύλων S-400 από τη Ρωσία αλλιώς οι ΗΠΑ δεν θα της δώσουν τα  F-35.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον εναέριο χώρο μας. Αυτό είναι απαραίτητο για εμάς. Πρέπει να το καταλάβουν. Μπορούν οι ΗΠΑ να μας δώσουν εγγύηση για την πώληση των Patriot;»δήλωσε ο Çavuşoğlu σε συνέντευξη Τύπου στη Λιθουανία στις 28 Αυγούστου.

Ο Çavuşoğlu επικαλέστηκε επίσης το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την απροθυμία των ΗΠΑ να μεταφέρουν F-35 στην Τουρκία.

«Είμαστε εταίροι στο πρόγραμμα F-35 και ορισμένα τμήματα παράγονται στην Τουρκία», είπε, καλώντας τις ΗΠΑ να «αφήσουν τη γλώσσα των απειλών» για να λύσουν τη συνεχιζόμενη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

«Αν λένε ότι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν, όπως σε ταινίες καουμπόη, τότε θα λάβουν μια απάντηση», πρόσθεσε ο Τσαβουσόγλου.

Μια τριμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αμερικανό βουλευτή Michael Turner, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε την Τουρκία στις 27 Αυγούστου. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Τούρκους βουλευτές και συζήτησε τα θέματα της αγοράς ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και την παράδοση του F-35 μαχητικά αεριωθούμενα προς την Τουρκία.

Η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου προέτρεψε την Άγκυρα να εγκαταλείψει την προμήθεια συστημάτων S-400 ώστε οι ΗΠΑ να της εγγυηθούν την παράδοση των F-35, ενώ η τουρκική πλευρά τόνισε ότι χρειάζεται την περαιτέρω συνεργασία ενάντια στους Γκιουλενιστές.

 

 

pronews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.