ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Σεπτεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αντιμέτωπη με αύξηση – σοκ στην ενέργεια όλη η Ευρώπη

1 min read

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοκ σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας, με το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού να έχουν εκτοξευθεί πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανεπάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις ανοίγουν και πάλι και ο κόσμος επιστρέφει στο γραφείο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης.

Επιπλέον, οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να σταματήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας –από τη βιομηχανία λιπασμάτων έως τη βιομηχανία χάλυβα– ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους. Σημειώνεται επίσης ότι το ράλι τιμών εκτυλίσσεται, παρ’ όλο που είναι ακόμη καλοκαίρι –περίοδος κατά την οποία η ζήτηση είναι συνήθως χαμηλή– και αυτό προετοιμάζει το έδαφος για έναν δύσκολο χειμώνα. Οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα ανεβαίνει και το κόστος όλων των αγαθών, από τα τρόφιμα μέχρι τις μεταφορές. Αυτό το γεγονός προκαλεί πονοκέφαλο στους πολιτικούς, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή μετάβαση.

«Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», σημειώνει ο Τζουλιέν Χοράου, επικεφαλής της Energy Scan, της μονάδας ανάλυσης της γαλλικής εταιρείας Engie S.A. «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», προειδοποιεί. ​​​​​​Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στην Ολλανδία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ τη Δευτέρα, όπως και οι τιμές στη Βρετανία. Παράλληλα, οι βραχυπρόθεσμες τιμές ρεύματος στη Βρετανία αυξήθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία.

Ο ζεστός καιρός και η χαμηλή ταχύτητα των ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή ορυκτών και ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος. Επίσης, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεπάρκεια φυσικού αερίου, έπειτα από έναν βαρύ χειμώνα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα. Η ενίσχυση των αποθεμάτων –που είναι στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία– δεν ήταν εύκολη, με τον κορυφαίο πάροχο, τη Ρωσία, να μειώνει τις ροές σε μια περίοδο που η Ασία συλλέγει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να κατέληγαν και στην Ευρώπη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.