ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αντίγραφο της σημαίας των Ελληνικών δυνάμεων δώρισε ο Ρώσος πρέσβης στη Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού..

1 min read

Ένα αντίγραφο της ιστορικής σημαίας των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων, οι οποίες σχηματίστηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα, δώρισε ο Ρώσος πρέσβης της Αθήνας, Αντρέι Μάσλοβ, στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Το μοναδικό αυτό αντίγραφο δημιουργήθηκε από το Μουσείο Κρατικής Κληρονομιάς, έπειτα από πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας με τους λαούς της Ελλάδος και της Κύπρου, με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, στις 7 Δεκεμβρίου του 2018.

Το «παρών» στην αποψινή εκδήλωση έδωσαν προσωπικότητες από τον επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίγραφο της σημαίας θα εκτεθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας, στο κτήριο της παλαιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, οι οποίες συμμετείχαν στον Α΄ Ρωσο-οθωμανικό πόλεμο (1768-1774), αφού μετεγκαταστάθηκαν στη Ρωσία, χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές αρχές ως οργανωμένη στρατιωτική δύναμη.

Μάλιστα, οι δυνάμεις του Ελληνικού Συντάγματος Πεζικού συνέβαλαν στην οριστική εκδίωξη των Οθωμανών από την περιοχή και κατέστειλαν την αντιρωσική εξέγερση των Τατάρων (1777-1778), η οποία υποκινήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στη συνέχεια, το Ελληνικό Σύνταγμα Πεζικού ανέλαβε ως μόνιμη συνοριακή φρουρά την ευθύνη των ακταιωριών από τη Σεβαστούπολη μέχρι και τη Θεοδοσία, ακτογραμμή 318 χλμ., με σκοπό τη στρατιωτική και ναυτική θωράκιση και τη δίωξη του λαθρεμπορίου στον ρωσικό νότο.

Με το διάταγμα της 18ης Φεβρουαρίου του 1784, η Μπαλακλάβα ορίστηκε ως έδρα του Ελληνικού Συντάγματος Πεζικού, ενώ με το διάταγμα της 30ής Ιανουαρίου του 1797 μετονομάστηκε σε Ελληνικό Τάγμα της Μπαλακλάβα και αποσπάστηκε από τη δικαιοδοσία του κυβερνήτη της Ταυρικής, καθώς ως οργανικό τμήμα του ρωσικού στρατεύματος υπαγόταν πλέον στο υπουργείο Πολέμου.

Απέκτησε δε, διακριτό εικονιστικό έμβλημα, ενώ οι άνδρες του ομοιόμορφη πορφυροπράσινη στρατιωτική στολή και κοινό τύπο οπλισμού, τα οποία διατηρήθηκαν μέχρι και το 1883.

Διοικητές του Ελληνικού Τάγματος, μεταξύ άλλων, είχαν διατελέσει ο λοχαγός Στέφανος Μπέης Μαυρομιχάλης (1775-1779, 1794-1801), ο ταγματάρχης Κωνσταντίνος Ζαπόνης (1790-1794), ο στρατηγός Θεοδόσης Ρεβελιώτης (1809-1831) και ο αντισυνταγματάρχης Λυκούργος Κατσώνης (1831-1859).

(πηγή: sputniknews.gr)

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.