ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αντιδράσεις για το ευρωπαϊκό «χαράτσι» στα μικροδέματα από το εξωτερικό

1 min read

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η ενεργοποίηση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την εφαρμογή ΦΠΑ, σε μικροδέματα ηλεκτρονικού εμπορίου προερχόμενα από χώρες εκτός Ε.Ε.

Τα Ταχυδρομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για επερχόμενες μεγάλες καθυστερήσεις και επιβαρύνσεις σε χιλιάδες μικροδέματα καταναλωτών. Μάλιστα, με επιστολή τους, ενημέρωσαν για το θέμα τον επίτροπο της Ε.Ε, Πάολο Τζεντιλόνι.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαλλάσσονταν του ΦΠΑ, διευκολύνοντας τις αγορές προϊόντων από την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.

Ωστόσο, τα δεδομένα από την 1η Ιουλίου, αλλάζουν – και με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το ΦΠΑ σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), συμπεριλαμβανομένων και των δεμάτων μικρής αξίας θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε έξοδα εκτελωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ θα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου του δέματος στην ΕΕ και όχι με τον χρόνο παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής του.

Ο συσχετισμός του ΦΠΑ με τον χρόνο εισόδου στην ΕΕ αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα καθώς αφορά εκατομμύρια αποστολές οποίες παραδίδονται ήδη με καθυστέρηση λόγω των Covid περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο μεταφορικό έργο των Ταχυδρομείων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού, επιπλέον των εξόδων εκτελωνισμού τα οποία έως τώρα ήταν μηδενικά. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις που θα οφείλονται στην φορολογική διαχείριση των δεμάτων στα Τελωνεία της χώρας, εξ αιτίας της εφαρμογής της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Μεταβατική περίοδος…

Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ταχυδρομείων (Post Europe) έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη καθορισμού μεταβατικής περιόδου για την φορολογική – τελωνειακή διαχείριση αυτών των δεμάτων προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που αγόρασαν προϊόντα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου να αποφύγουν μη αναμενόμενες επιβαρύνσεις και καθυστερήσεις.

Την ίδια στιγμή, η Post Europe, προειδοποιεί, ότι χωρίς την μεταβατική περίοδο, θα υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία χιλιάδων καταναλωτών που θα πρέπει να προσέλθουν στα τελωνεία για την πληρωμή του αναλογούντα φόρου και την επιστροφή εκατομμυρίων προϊόντων καθώς πολλοί θα αρνηθούν να πληρώσουν τον ΦΠΑ προκαλώντας τεράστια λειτουργικά προβλήματα στα Ταχυδρομεία και τα Τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.