ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

15 Αυγούστου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αντί να τιμωρήσουν την Τουρκία, τιμωρούν την Ελλάδα: H ΕΕ θέλει περικοπές κονδυλίων λόγω… pushbacks

1 min read

Στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις νέες αναφορές περί παράνομων πρακτικών pushback στον Έβρο αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Η Ελλάδα απορρίπτει επανειλημμένως αιτούντες άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ως εκ τούτου θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η επίτροπος της ΕΕ Johansson βάζει τώρα στο τραπέζι το ενδεχόμενο περικοπών χρημάτων» αναφέρει σε δημοσίευμά του το Spiegel.

Πρόσφατες αποκαλύψεις του περιοδικού δίνουν μια νέα διάσταση στο προσφυγικό: της εκμετάλλευσης προσφύγων από την ελληνική αστυνομία στις διαδικασίες επαναπροωθήσεων άλλων προσφύγων.

«Οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν τώρα» δήλωσε μέσω twitter η Ilva Johansson, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, σύμφωνα με την Johansson, «η εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων θα πρέπει να συνδέεται και με την oρθή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ».

Σύμφωνα με το Spiegel «βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας η Ελλάδα θα πρέπει να διευκολύνει ώστε να ζητήσουν άσυλο όσοι φτάνουν στην ελληνική επικράτεια. Τον Απρίλιο το Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε σημαντική αύξηση στις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκά χώρες».

Οι Τούρκοι σπρώχνουν χιλιάδες μετανάστες προς τον Έβρο

Ένα δίκτυο δεκάδων χώρων συγκέντρωσης και «μετακινούμενων καταυλισμών», ανεπτυγμένο σε μήκος 120 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, έχουν δημιουργήσει τα κυκλώματα μεταφοράς παράνομων μεταναστών που δρουν στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της real.gr

Έτσι από την αρχή του καλοκαιριού πραγματοποιούν καθημερινές συντονισμένες επιχειρήσεις προκειμένου να «περάσουν» τα σύνορα ομάδες εκατοντάδων ανθρώπων.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι επιτελείς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μελετώντας όλα τα δεδομένα που δέχονται από τα κέντρα επιχειρήσεων των συνόρων και αναλύοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν προκύψει.

Ήδη η κάθοδος της στάθμης των υδάτων του Έβρου, λόγω της εποχής, έχει δημιουργήσει πολλές δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- σημεία όπου η διέλευση μπορεί να γίνει με τα πόδια μέσω νησίδων που έχουν αποκαλυφθεί.

Οι τελευταίες αναφορές και τα δελτία πληροφοριών, τόσο από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης όσο και από τις υπηρεσίες Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., δίνουν μια ανησυχητική εικόνα οργανωμένης και μαζικής μετακίνησης χιλιάδων μεταναστών από την τουρκική ενδοχώρα προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, τα κυκλώματα των διακινητών έχουν εγκαταστήσει σε χώρους πέριξ οικισμών αλλά και δασικών περιοχών εκατοντάδες μετανάστες σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Από τους χώρους αυτούς φαίνεται πως έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις επιχειρήσεις των Ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτών.

Μόλις θεωρήσουν ότι βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία, μετακινούν ομαδικά τους μετανάστες προς τα σύνορα, με σκοπό να τους περάσουν έστω και ένα μέτρο από το ποτάμι προς την ελληνική πλευρά.

Αυτό που παρατήρησαν οι συνοριοφύλακες διά ζώσης, αλλά και από το φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό από σταθερές κάμερες παρακολούθησης και drones, είναι πως στις περιπτώσεις αποτροπής της επιχείρησης εισόδου στην Ελλάδα η ίδια ομάδα μεταναστών εμφανίζεται σε άλλη χρονική στιγμή, με διαφορά ημερών, σε άλλο σημείο των συνόρων, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να απέχει και δεκάδες χιλιόμετρα.

Η ίδια εικόνα έχει καταγραφεί στις σχετικές αναφορές από τμήματα συνοριοφυλάκων από τις Καστανιές μέχρι και το Δέλτα του Έβρου στις Φέρες. Μοναδική εξαίρεση τα δύο τμήματα των συνόρων σε Βορρά και Νότο, μήκους 12,5 και 26 χιλιομέτρων αντίστοιχα, που έχουν «σφραγιστεί» με φράχτη.

Σε όλο το υπόλοιπο μήκος των συνόρων -και ειδικά στα σημεία όπου υπάρχει έντονη βλάστηση και η στάθμη του ποταμού έχει κατέβει σημαντικά, οι απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα μας είναι σχεδόν καθημερινές και αλλεπάλληλες.

Από τη μελέτη αυτών των δεδομένων, αλλά και από την επεξεργασία πληροφοριών και άλλων στοιχείων που είναι στη διάθεση των υπηρεσιών Ασφαλείας, οι Έλληνες επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχουν σχηματίσει μια συγκεκριμένη εικόνα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή την περίοδο στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο. Με βάση αυτή την εικόνα, έχουν επανασχεδιάσει τη στρατηγική φρούρησης της συνοριογραμμής και των τακτικών αποτροπής.

Πηγή warnews247

Δημοσίευση στα Social Media