ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανταλλαγή πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν

1 min read

Τουρκία-Πακιστάν: Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τεχνολογία πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί επιστήμονες βοηθούν την Τουρκία να αναπτύξει την ικανότητα της στην παραγωγή πυραύλων. Η ταχεία παραγωγή και διάδοση πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών από την Τουρκία, αποτέλεσε μείζονα ανησυχία για τις δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Έχει απειλήσει την ειρήνη και την ηρεμία χώρων από το βορειο Ατλαντικό ως τη Μέση Ανατολή. Μία σειρά από πρόσφατες εξελίξεις προσέλκυσε την προσοχή του κόσμου σε ένα αναδυόμενο φαινόμενο, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ασχολείται με τις πυρηνικές και πυραυλικές τεχνολογίες στο Πακιστάν, για να εκπληρώσει τις γεωπολιτικές του φιλοδοξίες. 

Τελευταία εξέλιξη είναι η 15η συνάντηση της ομάδας Στρατιωτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Πακιστάν (HLMDG), πού είναι η θεσμική συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών για την αμυντική συνεργασία. Επικεφαλής της πακιστανικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Αμύνης του Πακιστάν απόστρατος στρατηγός Μιάν Μουχάμμαντ Χιλάλ Χουσεΐν, ενώ επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, ήταν ο αναπληρωτής αρχηγός του τουρκικού στρατού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Η συνάντηση ήταν μέρος μιας σειράς πολλών συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των στρατών των δύο εθνών. Σε αυτήν εξετάστηκε και συζητήθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε, σε προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της άμυνας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένων και των συμπαραγωγών. Ανώτατοι στρατιωτικοί του Πακιστάν, συναντήθηκαν επίσης με τον υπουργό Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και τον αρχηγό του τουρκικού στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ.

Γνώστες του θέματος πιστεύουν ότι η συνάντηση και οι συζητήσεις αυτές ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς είναι μέρος ενός ευρύτερου σεναρίου για την ανταλλαγή πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύεται ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει προσωπικά από τον αρχηγό του στρατού του Πακιστάν στρατηγό Μπαχβά, να μοιραστεί την τεχνολογία των πυρηνικών όπλων που σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνήσει το Πακιστάν. Η συνάντηση οργανώθηκε για να συζητήσει διαδικαστικές πτυχές της μεταφοράς τεχνολογίας που θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν και να καλύψουν τη διαδικασία ταυτόχρονα.

Η πακιστανική αμυντική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις τουρκικές αμυντικές εταιρίες συμπεριλαμβανομένων και των Baykar (USV OEM), TAI, ASELSAN και HAVELSAN. Συναντήθηκε επίσης με κορυφαίους στρατηγούς του τουρκικού στρατού και γραφειοκράτες που ασχολούνται με την παραγωγή πυραύλων και άλλων εναέριων τεχνολογιών. Η λίστα αυτών των ανθρώπων περιλάμβανε επίσης και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών Ισμαήλ Ντεμίρ και τον CEO της ΤΑΙ Δρ. Ταμίλ Κοτίλ.

Η πρόσφατη κατάσχεση ενός κινεζικού αυτόκλειστού (χρησιμοποιείται στην κατασκευή κινητήρων πυραύλων μεγάλης εμβέλειας) στο λιμάνι Καντλά σε ένα πλοίο του Χονγκ Κονγκ που πήγαινε στο λιμάνι Κασίμ του Πακιστάν, υπογράμμισε την ταχεία μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων από την Κίνα στο Πακιστάν.

Ειδικοί υποστήριξαν ότι ο τύπος του αυτόκλειστου που κατασχέθηκε χρησιμοποιείται σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως ο Shaheen-2 που είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Το Πακιστάν έχει συσσωρεύσει μία μεγάλη συστοιχία πυραύλων από την Κίνα, τόσο τους συμβατικούς όσο και εκείνος που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Πιστεύεται επίσης ότι η Κίνα είναι η χώρα που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στο Πακιστάν και βοηθά τη χώρα να οικοδομήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.