ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανταλλαγές πυρών στα σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν

1 min read

Ιρανοί συνοριοφρουροί και Αφγανοί Ταλιμπάν αντάλλαξαν πυρά χθες Κυριακή το μεσημέρι στα σύνορα, σύμφωνα με πηγές στις δύο χώρες· οι σουνίτες φονταμενταλιστές έκαναν λόγο για έναν νεκρό και έναν τραυματία στις τάξεις τους.

Οι ιρανικές δυνάμεις και οι Ταλιμπάν αλληλοκατηγορήθηκαν για το επεισόδιο.

«Έλαβε χώρα σύγκρουση ανάμεσα σε συνοριοφρουρούς του Ιράν και δυνάμεις των Ταλιμπάν» στην κομητεία Χιρμάντ, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν (νοτιοανατολικά), δήλωσε ο Μεϊσάμ Μπαρανζάντε, ο κυβερνήτης της περιοχής, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Μέλη των Ταλιμπάν «πέρασαν παράνομα τα σύνορα και οι ιρανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν», είπε ο κ. Μπαρανζάντε. Η σύγκρουση ήταν «σύντομη» και η ιρανική πλευρά δεν θρηνεί «κανένα θύμα», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, Ταλιμπάν πυροβόλησαν εναντίον σπιτιών στο χωριό Ντουστ Μοχάμαντ της Χιρμάντ, πάνω στα σύνορα. Κατά την ίδια πηγή, οι Ταλιμπάν αποπειράθηκαν να υψώσουν τη σημαία τους σε περιοχή «που δεν ανήκει στην αφγανική επικράτεια».

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και αναζήτησαν κάλυψη όταν εντάθηκαν τα πυρά. Η σύγκρουση διήρκεσε τουλάχιστον μία ώρα.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι αρχές της αφγανικής επαρχίας Νιμρόζ (νοτιοδυτικά) έκαναν λόγο για έναν νεκρό και έναν τραυματία στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας των Ταλιμπάν. «Η αιτία της σύγκρουσης δεν είναι σαφής ακόμη», είπε ο Μπαχράμ Χακμάλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νιμρόζ, στο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της αφγανικής επαρχίας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «ιρανοί συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον περιπόλου της συνοριοφρουράς μας στην περιοχή Κανγκ της Νιμρόζ».

Στα τέλη Ιουνίου, ιρανός συνοριοφρουρός έχασε τη ζωή του σε «συμβάν» σε φυλάκιο πάνω στα σύνορα με το Αφγανιστάν στην ίδια επαρχία, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Ο Ιρανός υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για ζητήματα ασφαλείας Ματζίντ Μιρ Αχμάντι, αναφερόμενος στις «νέες προκλητικές ενέργειες» των Ταλιμπάν, τόνισε πως έχει πει επανειλημμένα σε αφγανούς αξιωματούχους ότι η αφγανική συνοριοφρουρά πρέπει να είναι ενημερωμένη για το ποια είναι τα σύνορα για να αποφεύγονται εντάσεις στα σύνορα.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν αναφερθεί αρκετές αψιμαχίες στα σύνορα του Αφγανιστάν τόσο με το Ιράν (δυτικά), όσο και με το Πακιστάν (ανατολικά).

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση που σχημάτισαν οι Ταλιμπάν αφότου ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου 2021, εν μέσω της εσπευσμένης αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων. Το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά χώρα του κόσμου.

Οι σχέσεις της Τεχεράνης με τους Ταλιμπάν είναι τεταμένες εδώ και χρόνια.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.