ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Οκτωβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άνοιξε το πρώτο τμήμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο video

1 min read

Σημαντική ημερομηνία ήταν η χθεσινή για τον ποντιακό ελληνισμό. Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, μετά από 3,5 και πλέον χρόνια εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης, είναι πλέον επισκέψιμο, έστω και σε ένα μικρό τμήμα του. Με μια τελετή «εγκαινίων», που πραγματοποιήθηκε σήμερα 25 Μαΐου 2019, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ναντίρ Αλπαρσλάν, του νομάρχη Ισμαήλ Ουστάογλου, του δημάρχου Τραπεζούντας Μουράτ Ζορλούογλου, καθώς και αρκετών άλλων επισήμων, η μονή-σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου άνοιξε ξανά τις πύλες της για το κοινό.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις μελέτες που έγιναν και χτύπησαν το καμπανάκι για το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε η ιστορική μονή από τους βράχους στις μεγάλες απότομες πλαγιές. Έπρεπε να εξαλείψουμε αυτόν τον κίνδυνο, επισήμανε και συμπλήρωσε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει μια μακροπρόθεσμη και εμπεριστατωμένη μελέτη για τις εργασίες αποκατάστασης.


(Φωτ.: 61saat.com)

Σημείωσε δε πως μέσα στο επόμενο έτος ολόκληρο το μοναστηριακό συγκρότημα καθώς και η γύρω περιοχή θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να επισκεφθούν άνετα και χωρίς ρίσκο «αυτό το αριστούργημα» που θα παραδοθεί «στην υπηρεσία της ανθρωπότητας». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι τοπικές Αρχές αναμένουν πλέον πλήθος επισκεπτών τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες και σημείωσε ότι από τη δική του πλευρά γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και να ολοκληρωθούν και άλλα έργα που σχετίζονται με πολιτιστικά μνημεία της χώρας.

Αρχικά, η τελετή ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 18 Μαΐου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το επίσημο άνοιγμα του μοναστηριού μεταφέρθηκε για σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με τις Αρχές, από το Σεπτέμβριο του 2015 που έκλεισε η μονή μέχρι σήμερα, έχουν απομακρυνθεί 4.000 τόνοι βράχων, ο διάδρομος (μονοπάτι) των 300 μέτρων διατηρήθηκε, ενώ έγιναν εργασίες συντήρησης στις σκάλες και σε διάφορα κτίσματα του μοναστικού συγκροτήματος. Σε πρώτη φάση, επισκέψιμα θα είναι τα μέρη μέχρι και το προαύλιο του μοναστηριού. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ένταξη της Παναγίας Σουμελά στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στην οποία έχει ενταχθεί με προσωρινό καθεστώς.

Πηγή: pontos-news.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.