ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Άνοιξαν οι πύλες» των πλειστηριασμών – Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματιστεί 2.446!

1 min read

Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών μπαίνουν πλέον όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως αξίας. Οι τράπεζες δεν θα βγάζουν πλέον στο σφυρί μόνο πολυτελείς κατοικίες και ακίνητα άλλης χρήσης, αλλά και μικρά και μεσαία διαμερίσματα φτωχών νοικοκυριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από τα μισά ακίνητα που βρίσκονται αναρτημένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμού έχουν τιμή εκκίνησης τα 50.000 ευρώ.

Ουσιαστικά πλέον από τον πλειστηριασμό μπορούν να γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη ή έχουν υποβάλει αίτημα στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη διετία προγραμματίζονται χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων είτε απευθείας από τις τράπεζες είτε από τα funds στα οποία μεταβιβάζονται τα «κόκκινα» δάνεια και μαζί με αυτά τα ακίνητα που αποτελούν τις εγγυήσεις τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των πλειστηριασμών που είχαν αναρτηθεί στο eauction.gr για τον Νοέμβριο, από τα 3.600 ακίνητα τα 1.800 έχουν αξία μικρότερη από 50.000 ευρώ και τα 2.700 ακίνητα κάτω από 100.000 ευρώ.

Μόνο για την εβδομάδα που αρχίζει αύριο είναι προγραμματισμένοι 420 πλειστηριασμοί, ενώ ως το τέλος του έτους ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 2.446, αριθμός σημαντικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι τις αργίες των Χριστουγέννων τα ειρηνοδικεία παραμένουν κλειστά.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, λοιπόν, συναντά κάποιος μεταξύ άλλων πλειστηριασμό κατοικίας αξίας 55.000 ευρώ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, ακινήτου με χρήση κατοικίας αξίας 46.800 ευρώ στον Δήμο Σπάρτης, δύο κατοικίες αξίας 46.400 ευρώ και 48.000 αντίστοιχα στη Νάουσα κ.λπ.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά μικρά διαμερίσματα που θα εκπλειστηριαστούν ως το τέλος του έτους, ενδεικτικό των προθέσεων των τραπεζών. Πολλά μάλιστα από αυτά τα ακίνητα καταλήγουν στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, καθώς δεν εμφανίζονται άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Συνολικά στην ιστοσελίδα eauctions.gr είναι αναρτημένοι για το 2019 52.779 πλειστηριασμοί στους οποίους περιλαμβάνονται οι ανοιχτοί, οι ολοκληρωμένοι, οι ματαιωμένοι αλλά και αυτοί που είναι σε αναστολή.

Η βασική αιτία για την αναβολή των πλειστηριασμών είναι η αμφισβήτηση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού από τον οφειλέτη.

Αρκεί ν’ αναφέρουμε ότι το α’ εξάμηνο του έτους σχεδιάστηκαν 9.882 πλειστηριασμοί ιδιωτικών και εταιρικών ακινήτων, όμως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ακυρώθηκαν για διάφορους λόγους, όπως ο διακανονισμός της τελευταίας στιγμής με την τράπεζα για προστασία από τον νόμο Κατσέλη. Τελικώς διεξήχθησαν 6.476 πλειστηριασμοί αλλά οι τίτλοι ιδιοκτησίας μεταβιβάστηκαν μόνο για 2.346 ακίνητα για τα οποία βρέθηκαν αγοραστές.

Η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό επισπεύδεται λόγω και των μεγάλων τιτλοποιήσεων δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις, δηλαδή στεγαστικά ή επιχειρηματικά με εγγύηση ακίνητης περιουσίας, που θα αγοραστούν από funds.

Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και θα διευκολυνθούν και από τη δημιουργία του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων («Ηρακλής») που προωθεί η κυβέρνηση.

Μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες

Την ίδια στιγμή η Εφορία ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί δεκάδες ακίνητα μεγαλοοφειλετών. Σε πρώτη φάση αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των αναγκαστικών μέτρων βρίσκονται οι φορολογούμενοι με μεγάλα χρέη στο Δημόσιο, ενώ στη συνέχεια στο στόχαστρο της Εφορίας προβλέπεται να μπουν και χαμηλότερα ύψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ως τον Φεβρουάριο του 2020 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει πλειστηριασμούς 48 ακινήτων κυρίως μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Στη λίστα των ακινήτων του πρώτου «κύματος» πλειστηριασμών της Εφορίας βρίσκονται διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.

Ειδικότερα, πρώτα βγαίνουν στο σφυρί:

α) Δύο διαμερίσματα 88 τ.μ. και 122 τ.μ. αντίστοιχα επί των οδών Φοίβης και Αγγ. Μεταξά. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 555.000 ευρώ,

β) Διαμέρισμα 123,95 τ.μ. με πάρκινγκ στη Λάρισα. Τιμή πρώτης προσφοράς 80.000 ευρώ.

γ) Αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων με δύο κατοικίες 268,58 και 245,67 τ.μ. και πισίνα στην Αράχοβα, με τιμή πρώτης προσφοράς 930.000 ευρώ

δ) Τριώροφη οικοδομή 800 τ.μ. με υπόγεια πάρκινγκ 17 θέσεων και ισόγειο πάρκινγκ
θέσεων, με τιμή πρώτης προσφοράς 2.650.000 ευρώ. Τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Περισσότερο «αίμα» ζητεί το ΔΝΤ

Το ζήτημα της επιτάχυνσης των πλειστηριασμών εξακολουθεί να θέτει επιτακτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το αμετανόητο ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση τολμηρά μέτρα εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αρθεί κάθε νομική προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή να προχωρήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί, μόλις εκπνεύσει η ισχύουσα ρύθμιση για την πρώτη κατοικία στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Ταμείο επισημαίνει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή το σχέδιο «Ηρακλής».

Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη για μια πιο συνεκτική, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Αυτές οι προσπάθειες, τονίζουν, θα πρέπει να περιλάβουν και περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, κυρίως για την αλλαγή της νομοθεσίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε να εξαλειφθεί η προστασία δανείων πρώτης κατοικίας και να ενισχυθεί η πειθαρχία στις πληρωμές.

Σημειώνει επίσης ότι αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καλεί την κυβέρνηση να λάβει ακόμη πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά μέτρα και να έλθει σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα.

Οι διευθυντές του Ταμείου συμφωνούν ότι είναι ανάγκη, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει η οικονομία τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να γίνουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε άλλους τομείς, πρωτίστως σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.