ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ για 15 τρίτα κράτη «Όχι» για ΗΠΑ, Τουρκία, Ρωσία

1 min read

Τα σύνορα της ΕΕ δεν θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου για τους πολίτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με την πρώτη κοινή ευρωπαϊκή λίστα ασφαλών τρίτων κρατών, την οποία επεξεργάστηκε η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) και η οποία θα εγκριθεί και τυπικά τις επόμενες ώρες, αφού έχει συγκεντρώσει ήδη ειδική πλειοψηφία μεταξύ των 27.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το βασικό κριτήριο της λίστας είναι η επιδημιολογική κατάσταση η οποία προκύπτει από τον μέσο όρο κρουσμάτων σε βάθος 14 ημερών (16/100.000 πληθυσμού), ο οποίος θα πρέπει να είναι ίδιος ή χαμηλότερος από αυτόν της ΕΕ – κριτήριο που δεν εκπληρώνουν Τουρκία, ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Βραζιλία και η Αλβανία. Αντιθέτως τα σύνορα ανοίγουν για τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ουρουγουάη, τη Ρουάντα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία – συνολικά για 15 τρίτα κράτη. Για την Κίνα φαίνεται πως θα επικρατήσει η αρχή της αμοιβαιότητας και η χώρα δεν περιλαμβάνεται στις 15.

Τα Κράτη Μέλη έχουν περιθώριο μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου να καταδείξουν και τυπικά αν συμφωνούν ή όχι με το προσχέδιο της λίστας. Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι συζήτησαν επί του θέματος από τις  16:00 τοπική και για 5 περίπου ώρες. Το θέμα συζητήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε πέντε μέρες. Για την απόφαση απαιτείται ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία. Αν η πλειοψηφία συγκεντρωθεί και τυπικά, τότε θα προχωρήσει η υιοθέτηση με γραπτή διαδικασία, αναφέρει διπλωματική πηγή. Από το σημείο αυτό  και μετά, η λίστα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Πολλά ήταν τα Κράτη Μέλη που επέμειναν η πρώτη λίστα τρίτων χωρών να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή. Ορισμένοι μάλιστα έδειξαν να μη συμφωνούν καν στο άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων την 1η Ιουλίου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.