ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οργή στην Τότεναμ για Marca – Τι συνέβη

1 min read

ΤΟΤΕΝΑΜ

Ένα ατυχές δημοσίευμα της Marca για την Τότεναμ, ενόψει της αναμέτρησης με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχει προκαλέσει σάλο στην Αγγλία και οργή στα «σπιρούνια», τα οποία, μάλιστα, τοποθετήθηκαν επίσημα για το θέμα!

Ο δημοσιογράφος Ενρίκε Ορτέγκα, λοιπόν, στο αφιέρωμά του για την αντίπαλο της «βασίλισσας», την Τρίτη (17/10), έγραψε πως ο κόσμος μισεί τη λονδρέζικη ομάδα, επειδή έχει εβραϊκές ρίζες!

Αν μη τι άλλο, είναι -τουλάχιστον- ατυχής η αναφορά του και, όπως είναι λογικό, τα νέα έφτασαν γρήγορα στη βρετανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα στην Τότεναμ να… βράζουν και να εμφανίζονται έκπληκτοι!

Άμεσα, δε, οι Λονδρέζοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν: «Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα Μέσο, όπως η Marca, έκρινε σκόπιμη τη δημοσίευση ενός τέτοιου άρθρου, το οποίο είναι και λάθος και αηδιαστικό»!

Στο εν λόγω δημοσίευμα, συγκεκριμένα, σημειώνεται πως «η Τότεναμ έχει στενές σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της, αλλά, παρά τις ρίζες του συλλόγου, το 90% των οπαδών του δεν έχει βρεθεί ποτέ σε συναγωγή». Αναφέρει, μάλιστα, ότι οι οπαδοί της ομάδας αυτοαποκαλούνται ”Yids”, έναν χαρακτηρισμό τον οποίο έχουν αντιστρέψει οι αντίπαλοι, για να αναφέρονται υποτιμητικά σε αυτούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η λέξη «Yid» είναι μία προσφώνηση για τους Εβραίους, που προέρχεται από τη γλώσσα Γίντις και αναλόγως με το πώς προφέρεται ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χρησιμοποιείται, μπορεί να εκληφθεί και ως προσβλητική.

Τώρα, ο λόγος που η Τότεναμ θεωρείται πως έχει εβραϊκές ρίζες έχει να κάνει με την ανθρωπογεωγραφία των συνοικιών του Λονδίνου. Αν και σε πολλές περιοχές της αγγλικής πρωτεύουσας κατοικούν Εβραίοι, η περιοχή του Stamford Hill, πολύ κοντά στο γήπεδο των «σπιρουνιών», αποτελούσε πάντα πυρήνα των Χασιδιστών Εβραίων.

Έτσι, η Τότεναμ δεν άργησε να χαρακτηριστεί ως «εβραϊκό» κλαμπ από τους αντιπάλους της -και ειδικά από εκείνους της Τσέλσι… Ακόμα και σήμερα, μάλιστα, πριν από τα παιχνίδια της πωλούνται μπλουζάκια με σλόγκαν του τύπου «Yid4ever», ενώ σε θεσμικό επίπεδο οι δεσμοί της με την εβραϊκή κοινότητα παραμένουν ισχυροί. Άλλωστε, οι δύο τελευταίοι ιδιοκτήτες της, σερ Άλαν Σούγκαρ και Τζο Λιούις είναι εβραϊκής καταγωγής, όπως και ο νυν πρόεδρός της, Ντάνιελ Λίβι.

Άλλο, ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ομάδας με εβραϊκές ρίζες, είναι ο Άγιαξ. Στο γήπεδο του «Αίαντα» κυριαρχεί ακόμα το αστέρι του Δαβίδ και η ισραηλινή σημαία, ενώ οι φανατικοί οπαδοί του ολλανδικού συλλόγου αυτοχαρακτηρίζονται «Super Jews» («Σούπερ Εβραίοι») και από τα αγαπημένα συνθήματά τους είναι το «Joden, Joden» («Εβραίοι, Εβραίοι»).

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.