ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανέτοιμος ο πλανήτης για ενδεχόμενη πανδημία από τον κορωνοϊό – Τι δήλωσε ο Κικίλιας για την Ελλάδα!

1 min read

Tα κρούσματα αυξάνονται αλματωδώς, καθώς ο κορωνοϊός, που βάζει την Κίνα σε καραντίνα, μετρά ήδη πάνω από 300 θύματα, τα περισσότερα στην Γουχάν, την πόλη των 11.000.000 κατοίκων, που έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.

Ο κορωνοϊός, ο οποίος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ακόμη και από απόσταση δύο μέτρωνκινδυνεύει να εξελιχτεί σε μια άνευ προηγουμένου πανδημία, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις όχι μόνο στην Κίνα, αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο.

Σε ετοιμότητα είναι το ελληνικό σύστημα υγείας για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός υποστήριξε πως έχουν δοθεί εντολές στα ελληνικά νοσοκομεία και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κορωνοϊού και στην χώρα μας, όμως, είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης», είπε χαρακτηριστικά το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που με το νόμο των πιθανοτήτων ο κορωνοϊός ενδέχεται να έρθει και στην χώρα μας.

Μακρυά από μας, οι μετακινήσεις εκατομμυρίων Κινέζων για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς, αλλά και η διστακτικότητα τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όσο και των κυβερνήσεων να δράσουν άμεσα, κλείνοντας ακόμη και τα σύνορά τους, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της εξάπλωσης αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου ιού.

Ο κορωνοϊός παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά με το SARS, το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, που επίσης ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών και είχε μετατραπεί σε επιδημία από το 2002 έως το 2003. Το SARS είχε ξεκινήσει επίσης από την Κίνα, είχε εξαπλωθεί σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 άτομα.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει πλέον σημάνει συναγερμό στον ΠΟΥ, αλλά και σε χώρες σε όλες τις ηπείρους. «Όλος ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση και να είναι έτοιμος για τα κρούσματα που θα εμφανιστούν, είτε στο αρχικό επίκεντρο, είτε σε άλλα επίκεντρα που μπορεί να αναπτυχθούν», προειδοποίησε ο Μισέλ Ράιαν, επικεφαλής Εκτάκτων Αναγκών Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο κρούσμα με νεκρό εκτός Κίνας σημειώθηκε στις Φιλιππίνες, όπου ένας 44χρονος Κινέζος από την Γιουχάν έχασε τη ζωή του.

Καραντίνα και κλείσιμο συνόρων και καταστημάτων

Ενδεικτικό του φόβου που επικρατεί, είναι η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να απομακρυνθούν από την Κίνα όσοι Ευρωπαίοι πολίτες το επιθυμούν, ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην επαρχία Χουμπέι. Οι μετακινήσεις στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία ιδιωτικών αυτοκινήτων και έχουν επιστρατευτεί ειδικά ταξί για τους κατοίκους.

Η Γαλλία μετρά ήδη πέντε κρούσματα του ιού και αποστέλλει και δικά της αεροσκάφη για την απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών. Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και στις ΗΠΑ, καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη δημιουργία μια ομάδας δράσης, η οποία θα σχεδιάσει και θα κατευθύνει τις ενέργειες που θα λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, μετά την British Airways και η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Κίνα, ενώ όλο και περισσότερες πολυεθνικές βάζουν προσωρινά λουκέτο στα καταστήματά τους.

Η Google αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα γραφεία της, ακολουθώντας τα βήματα των McDonaldsIKEA και Uniqlo. Τα ΙΚΕΑ έκλεισαν και τα 30 καταστήματά τους στη χώρα. Η αλυσίδα Starbucks αποφάσισε να κλείσει σχεδόν τα μισά από τα 4.000 καταστήματά της στην Κίνα, για να προστατεύσει το προσωπικό της και να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού. Το προσωπικό του Facebook έχει λάβει οδηγία να αποφεύγει τα ταξίδια στην Κίνα, ενώ η Apple ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά» την εξέλιξη του κορωνοϊού.

Για να κάνουν μία εκτίμηση πιθανού κόστους, οι διεθνείς αγορές κοιτάζουν πίσω, στην περίοδο εξάπλωσης του SARS (2002-2003). Τότε το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία ανήλθε σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,1%.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από Αυστραλία

Στην Αυστραλία, που μετρά νέα κρούσματα, ομάδα επιστημόνων κατάφερε να αναπαράγει τον νέο κορωνοϊό σε συνθήκες εργαστηρίου, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι σύντομα θα βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του.

«Τροφοδοτούμε την παγκόσμια κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του ιού», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητικής ομάδας Τζούλιαν Ντρους. «Πρόκειται για πολύ σοβαρή παράμετρο, γιατί, προς το παρόν δεν υπήρξε εμφάνιση του ιού έξω από την Κίνα και φαίνεται ότι άλλες επιστημονικές ομάδες δυσκολεύονται να τον αναπτύξουν».

Η πρόσφατη επιδημία ιλαράς σε 187 χώρες έδειξε ότι, ούτε το ευρωπαϊκό ούτε το παγκόσμιο σύστημα υγείας είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία. Όλες οι χώρες έχουν σημαντικά κενά, ενώ πολλές χώρες στην Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις πλουσιότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση- κατατάσσονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ετοιμότητας, παρόμοια με εκείνα των πολύ φτωχών και λιγότερο ανεπτυγμένων. Αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Η έκθεση «Παγκόσμιος Δείκτης Ασφάλειας της Υγείας» εστιάζει στο επίπεδο ασφάλειας 195 χωρών στον τομέα της υγείας, αναλύοντας το επίπεδο προετοιμασίας αυτών για την επιτυχή αντιμετώπιση εκδήλωσης σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών, επιδημιών και πανδημιών.

Η κάθε χώρα βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα από 0 έως 100 σε έξι διαφορετικούς τομείς: αποτροπή, εντοπισμός, ανταπόκριση, υγεία, επίπεδο τήρησης κανόνων, επικινδυνότητα. Το επίπεδο των χωρών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση μιας επιδημίας ή πανδημίας είναι χαμηλό.

Όπως τονίζεται δε, τουλάχιστον το 75% των χωρών παρουσιάζει χαμηλές βαθμολογίες ως προς τους δείκτες που σχετίζονται με βιολογικούς κινδύνους («καταστροφικού» επιπέδου) δυνάμει παγκόσμιας κλίμακας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η επίβλεψη όσον αφορά στις έρευνες διπλής χρήσης.

Οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες είναι οι: ΗΠΑ (83,5%), Ηνωμένο Βασίλειο (77,9%), Ολλανδία (75,6%), Αυστραλία (75,5%), Καναδάς (75,3%), ενώ μεταξύ των χωρών με μέτρια βαθμολογία (33,7% έως 66%) και επίδοση, είναι και η Ελλάδα.

Επαναπατρίζονται όλοι οι επισκέπτες

Έκκληση στους πολίτες τους έχουν κάνει δεκάδες χώρες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Κίνα προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ινδονησία, η Ρωσία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες να μεταφέρουν τους πολίτες τους από την Κίνα. Μάλιστα, πολλές από αυτές χρησιμοποιούν ξεχωριστά δρομολόγια αεροπλάνων για να κάνουν την αποχώρηση όσο γίνεται ταχύτερη.

Σε όλες τις προαναφερθείσες χώρες όσοι επιστρέφουν από την Κίνα θα μπαίνουν απευθείας σε καραντίνα όπου θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί το μέγεθος της έκθεσής τους στον ιό.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.